Ribbsit voi tehdä joko lyhyen tai pitkän kaavan mukaan suoraan grillissä tai esikeittämällä. Minä koitin esikeittämistä, koska silloin niistä saa paljon mureampia ja liha irtoaa lähestulkoon kopauttamalla, eikä luita tarvitse mitenkään erityisemmin kalvaa syödessä.
Keittoliemi
- 700 g possun rimpsuluita
- noin 1,5 litraa vettä (lihat peittyvät)
- 2 lihaliemikuutiota TAI
- 2 rkl kuivattua lipstikkaa tai 3 x 10 cm vartta
- 4 neilikkaa
- 10 mustapippuria
- 1 rkl merisuolaa
- 2 laakerinlehteä
Rimpsut voi pilkkoa valmiiksi sopiviin annospaloihin tai tunkea kattilaan miten nyt ne sinne mahtuvatkaan. Keitetään tunti ja jäähdytetään. Lihaliemikuutioilla päässee helpommalla, mutta omat yrtit ovat aina kiva lisä oman egon kannalta.
Marinadi
- 400 g tomaattimurskaa
- 0,5 dl öljyä (oliivi-, rypsi jnpp)
- 2 tl chiliä
- 2 tl netsemäistä savua
- 2 tl jauhettua korianteria
- 2 tl provencen mausteseosta (basilikaa, meiramia, oreganoa jnpp)
- 2 sipulia hyvin hienonnettuna
- 2 valkosipulin kynttä hyvin hienonnettuna
- soijaa, mustapippuria
- sokeria tai hunajaa
- 2 rkl jotain viinietikkaa
Kuullotellaan sipulit öljyssä, lisätään mausteet ja paahdetaan hetki - parisen minuuttia - ja lisätään tomaattimurska sekä loput ainekset. Keitellään miedolla lämmöllä saman aikaa kuin sikakin paistuu, puolikin tuntia on ihan riittävästi.
Kun rimpsuluut ovat kypsiä, kipataan muoviastiaan (tai muovipussiin) pohjalle hieman marinadia, sitten kerros rimpsuluita ja taas marinadia kunnes jokin loppuu. Kunhan kaikilla pinnoilla on riittävästi marinadia, kaikki on hyvin. Annetaan muhia jääkaapissa tunti tai pari.
Grillatessa rimpsut isketään kuumalle grillille. Grillissä lihaa voi pitää yhteensä kymmenen minuuttia, viisi minuuttia per puoli. Pintaan pitää saada mukava käristys, kuumalla grillillä varmaan nopeamminkin. Käristämisen välissä marinadia voi läiskiä lisää rimpsujen päälle. Ylijäämä käy kastikkeesta lautasella. Syödään mahdollisimman sikamaisesti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti