Resepti
Valmistelu n. 15 minuuttia, kokonaisvalmistusaika n. 1-1,5 h
- Noin kilo jauhoisia perunoita
- 400 g ruskeita papuja
- 400 g valkoisia papuja
- 400-800 g tomaattimurskaa
- 400-600 g naudan paistijauhelihaa
- pari sipulia
- pari valkosipulia
- chiliä, pippuria, suolaa
- hieman maitoa ja voita perunamuusiin
Kun liha on ruskistettu, kaadetaan joukkoon pavut ja haudutellaan niin, että ne hieman pehmenevät ja saavat ehkä väriäkin pannusta. Kaadetaan tomaattimurska joukkoon ja annetaan hautua, kunnes perunat ovat kypsiä. Murskaa (tai kokonaisia säilyketomaatteja) mukaan maun perusteella, yksi on ehkä hieman vähän.
Kun perunat ovat kypsyneet, muusataan ne. Sekaan ehkä 50 g voita, hieman suolaa ja maitoa, sillä näin perunamuusi kuuluu tehdä. Muusi pitää levittää ylempänä keittyvän materiaalin päälle, joten ei kannata tehdä kovin paksua sementtiä. Lämmitetään uuni 200 asteeseen.
Jauhelihaa maustetaan ja lisätään pippuria, suolaa ja muita tarveaineita jos tarvitaan ja sotku kaadetaan sen verran suureen vuokaan, että muusin saa levitettyä seoksen päälle. Muusi pitää asetella melko varoen päälle, jotta siitä muodostuu yhtenäinen kansi. Muusiin voi tehdä kaikenlaisia tyylikkäitä geometrisia kuvioita, sillä pelkkä tasainen pinta paistuu vähän tylsästi. Alkuperäisessä ohjeessa muusia pursoteltiin pieniksi nystyröiksi, muttei sellaista kiireinen nuori mies ehdi tehdä.
Uunitetaan muusia 20-30 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Ei kannata syödä kaikkea kerralla, koska toisena päivänä maku on parhaimmillaan, kuten yleensäkin pataruokien kanssa on. Ja keittojen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti