14. kesäkuuta 2011

Patonki

Epicuriousin feedistä tuli vastaan patonkiresepti, mistä sain päähäni tehdä mokomia. Pidin aiemmin patongin tekemistä vaikeana, mutta toisaalta - jos ranskalaiset pystyvät siihen, niin kukapa ei. Lopullinen resepti mukaili MTV3:n reseptiä, koska mittasuhteet vaikuttivat samoilta, mutta ei tarvinnut etsiä kaapista imperialistisia mittoja. Muutin reseptiä siten, että käytin enemmän suolaa, lisäsin moniviljaleseitä, jottei mene aivan vehnäpullaksi, ja nostatin taikinaa yön yli. Yön yli nostattaminen vähentää tarvetta vaivata taikinaa ja hidas kohoaminen jääkaapissa tuo(nee) hieman lisää makua.

Lopputulos sisältä päin


Ainekset

  • 5 dl vettä
  • 14 dl erikoisvehnäjauhoja (noin)
  • 1,5 - 2 dl leseitä (pick your poison)
  • 2 - 3 tl suolaa
  • 1-2 tl sokeria
  • 1-3 rkl oliiviöljyä (reilusti vain...)
  • 1,5 pussia (noin 50 g) kuivahiivaa
Otetaan 5 dl kädenlämpöistä vettä ja sekoitetaan siihen kuivahiiva sokerin ja öljyn kera. Jauhot lisätään vähitellen desi tai pari kerrallaan. Suola lisätään kun jauhoja on jotain nelisen desiä, jotta hiivaparka ei kuole. Leseet voi lisätä tässä samalla. Lisätään jauhoja tasaisesti kunnes taikina alkaa irtoilla kulhosta. Vaivataan käsin (tai koneella, jos treeni pelottaa) noin 10 minuuttia. Taikinasta pitäisi tulla "silkkisen" sileää ja hieman käsiin tarttuvaa kun sitkoa alkaa muodostua. 

Nyt on kaksi vaihtoehtoa: a) kohotetaan taikinaa kahdessa 45 minuutin erässä ja vaivataan välillä tai b) kohotetaan jääkaapissa kelmun alla yön yli. Kumpikin toiminee. Joka tapauksessa lopputuloksena pitäisi olla hyvin pehmeää ja kimmoisaa taikinaa, jokseenkin toisenlaista kuin esimerkiksi paksumpi sämpylätaikina.

Kun taikina on kohotettu, vaivataan taikinasta jauhotetulla alustalla pallo. Pallo jaetaan neljään osaan. Jokaisesta osasta vaivataan taas pallo ja osat kaulitaan muutaman millin paksuisiksi neliön mutoisiksi levyiksi. Helpoimmin tämä onnistuu esimerkiksi kun kaulii taikinan silikonisen uunialustan päällä (näitä irtoaa stockalta parilla kympillä, mainioita kapistuksia). Lopuksi taikinasta rullataan "pitkoja".

Patonkipitkot

Näistä kavereista ei tullut esteettisesti kovin onnistuneita, mutta täyttävät tarkoitusken. Pitkojen pinta suihkutetaan reippaasti vedellä ja päällystetään ohuesti jauhoilla (minkä minä unohdin). Pintaan tehdään lisäksi ohuita viiltoja, jotta siitä saadaan nätimmän näköinen (tämäkin unohtui). Toinen vaihtoehto on lisätä uuniin iso kupillinen vettä.

Paistetaan 250 asteessa noin 15 minuuttia kunnes pinta on saanut hyvän värin. Jätetään jäähtymään hetkeksi pöydälle. Pehmeän kuoren saa, kun kostuttaa patonkien pinnan vielä kerran reippaalla määrällä vettä ja antaa patonkien hautua vielä vartin verran liinan alla. Paitsi tietenkin jos haluaa rapeita.

Valmista kamaa
Nämä mun patongit eivät olleet esteettisesti erityisen onnistuneita, sillä ne nyt sattuivat näyttämään lähinä vehkeeltä. Ensi kerralla trimmaan päät jotenkin. Mutta koostumus, maku ja pehmeys olivat mainioita! Ilman epäsiveellistä ulkonäköä sisältöä tuskin erottaisi kaupan patongeista.

Patongit sitten eivät säily kauan, seuraavalla kerralla teen vain puolikkaan taikinan, josta saanee näppärästi parin päivän patongit. Tietenkin puolittainen kypsennys ja pakastus voisivat toimia, samalla kiukullahan sen isommankin taikinan tekee.

Ensi kerralla yritän myös tehdä täytettyjä patonkeja: lisätään ennen rullaamista vain puolikkaan tai kolmanneksen kaulitun patonginalun leveydeltä pestoa ja valkosipulitahnaa...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti