11. kesäkuuta 2011

Lähi-idän safkaa: linssikeittoa ja hirssi-paprikapihvejä

Olin näköjään tullut ostaneeksi kirjan "Lähi-idän keittiö", mikä osoittautuikin aika hyvin mun makuhermoja myötäileväksi opukseksi. Ehkä olen maininnut tästä aiemminkin tai sitten en. Seuraavanlainen kattaus tuli tehtyä: linssikeittoa, hirssi-paprikapihvit ja naan-leipää. Seuraavassa suorat kopiot kirjasta.




Linssikeitto

  • 350 g (4 dl) punaisia linssejä
  • 1 vihreä paprika
  • 1 pieni sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 6 dl kasvislientä (1 kuutio + kiehuvaa vettä)
  • 1 tl jauhettua juustokuminaa
  • 1/2 sitruunan mehu
  • suolaa ja pippuria
  • (kirvelinlehtiä)
Linssit huuhdotaan, sipulit hienonnetaan ja paprika suikaloidaan. Sipulit kuullotetaan oliiviöljyssä, joiden perään lisätään kasvisliemi ja linssit. Keitellään 10 minuuttia välillä sekoitellen, jonka jälkeen lisätään paprikat ja keitetään vielä 15 minuuttia kunnes linssit ovat kypsiä, mutta eivät hajoa. Tämä jälkimmäinen ei ole multa vielä oikein onnistunut. Maustetaan suolalla, pippurilla, juustokuminalla ja sitruunamehulla.

Hirssi-paprikapihvit
  • 250 g (2,75 dl) hirssisurimoita
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 6 dl kasvislientä
  • 1 punainen paprika
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 60 g mustia kivettömiä oliiveja
  • 3 munaa
  • 1 dl raejuustoa
  • 2 tl hienonettua rosmariinia
  • 2 tl hienonnettua salviaa
  • mietoa paprikajauhetta
  • chiliä
  • suolaa, pippuria
  • voita paistamiseen
Yksinkertainen kermaviilikastike
  • 1 prk kermaviiliä
  • valkosipulia
  • suolaa
  • sitruunaa
Sekoita ainekset ja syö minkä kanssa huvittaa.

Hirssi huuhdotaan huolella, kuullotetaan öljyssä ja keitetään kasvisliemessä n. 30-40 minuuttia. Sipulit, valkosipulit ja oliivit hienonnetaan ja paprika kuutioidaan. Kahdesta kananmunasta erotetaan keltuainen ja valkuainen. Keltuaiset, yksi kananmnuna ja loput ainekset sekoitetaan hirssin joukkoon. Valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi ja sekoitetaan muuhun mössöön.

Seoksesta muotoillaan kostutetuin käsin halkaisijaltaan kahdeksan sentin levyisiä pihvejä ja paistetaan voissa molemmin puolin kullanruskeiksi.


Mainio setti ja maut sopivat hyvin mun suuhun. Eipä tosiaankaan tarvinnut jäädä kasvisruoasta nälkäiseksi. Etenkin kasvispihvejä tuli napsittua ihan ohimennenkin, koska ne nyt vain olivat niin hyviä. Linssikeitto taas toimii mainiosti naan/pita-leivän kanssa mussutettuna.

Sori, linssikeitosta ei ole kuvaa. Se ei vain ollut edustavan näköistä, vaikka kirjan esimerkkikuva sellaista olikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti