14. marraskuuta 2010

Kukkakaali-maa-artisokkakeitto

Tämä on yksi parhaimpia ruokasaavutuksiani koskaan, eikä vähiten siksi, että tämä on melkolailla oma viritelmäni. Tosin peruna-kukkakaalikeiton pohjalta, mutta silti!

  • 400 g kukkakaalia
  • 400 g maa-artisokkaa
  • 1 purjo
  • 1 valkosipuli
  • 1 kana- tai kasvisliemikuutio
  • suolaa
  • 1-2 tl valkopippuria
  • 2,5 dl kaurakermaa (tai ihan oikeaakin)
  • Aurajuustoa muruina päälle
Maa-artisokka kuoritaan ja säilötään sitruunalla maustetussa vedessä, jotta se ei tummu. Pilkotaan purjo ja valkosipuli hienoksi ja kuullotetaan kevyesti kattilassa oliiviöljyssä. Pilkotaan maa-artisokka ja kukkakaali ja kipataan kattilaan. Lisätään kana- tai kasvislientä sen verran, että kasvikset juuri peittyvät. Keitetään koko setti pehmeäksi. Maa-artisokka kypsyy hitaammin, joten periaatteessa kukkakaalin voisi lisätä myöhemmin. Mutta koska tästä tulee sosekeitto, niin annoin mennä reilusti ylikypsäksi.

Kun kasvikset ovat kypsät, otetaan keitinvesi talteen. Soseutetaan kasvikset ja lisätään keitinvettä joukkoon niin, että saadaan mahdollisimman löysä seos. Lisätään kerma ja annetaan kiehahtaa nopeasti. Maistetaan ja maustetaan jauhetulla valkopippurilla ja suolalla kevyesti. Muuta ei kannata tunkea, jotta kukkakaalin ja maa-artisokan kevyt maku ei katoaisi.

Tarjotessa lisätään päälle kevyesti aurajuustomuruja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti