20. marraskuuta 2010

Chili 2 kolmella eri palkokasvilla ja chilillä

Enpä jaksanut tehdä chiliä kovin pitkän kaavan mukaan, kuten viimeksi. Tämäkin kyllä täytti täysin oletukset. Käytin kolmea eri papua makujen ja suutuntuman vuoksi ja siksi, ettei tarvitse hölmöillä riisin tai muiden oheistuotteiden kanssa. Chiliä taas oli kolme, jotta saadaan sekä etu että takapotkua ja sopivasti makua. Tuntui toimivan.


  • 400 g naudan paistijauhelihaa tai suikaleita
  • 1 tlk ruskeita papuja
  • 1 tlk kidneypapuja
  • 1 tlk valkoisia papuja tomaattiliemessä
  • 2 tlk (á 400 g) tomaattimurskaa)
  • 1/2 putkiloa (n. 35 g) tomaattipyreetä
  • 2 punasipulia
  • 4 valkosipulin kynttä
  • tuoretta chiliä, jauhetta ja mitä nyt sattuukan käsiin, mulla oli:
    • 2 palkoa omasta chilipuskasta (pari pykälää jalapenoa tulisempaa)
    • 1 rkl mietoa chilirouhetta
    • 2 tl vahvaa intialaista chilijauhetta
  • 1 kpl lihaliemikuutio
  • 1 tl jeeraa (roomankuminaa)
  • 1 rkl makeaa paprikajauhetta
  • 2 tl jauhettua korianteria
  • mustapippuria, suolaa
Paistetaan jauheliha ja kuullotetaan sipulit siinä ohessa, lisätään kaikki jauhetut mausteet ja kieritellään liha ja sipuli niissä huolellisesti. Annetaan paahtua muutama minuutti sekoitellen ja lisätän sitten tomaattimurska ja jätetään hautumaan matalalle lämmölle (esim. 3/10). Hautumisaikaa on hyvä olla vähintään tunti, vajaat kolme tuntia teki liemestä pehmeää ja kaikki tomaatin turha happamuus oli kadonnut.

Pavut lisätään vasta lopuksi, jotteivät ne mene aivan muhjuksi. Tölkkipavut pitä vain huuhtoa, tomaattiliemessä olevat lisätään sellaisenaan. Annetaan hautua vielä 15-20 minuuttia, jotta pavut pehmenevät lisää ja lämpenevät.

Mussutetaan sellaisenaan tai leivän päällä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti