18. toukokuuta 2011

Sämpylät, osa 2 - speltti- ja kaurasämpylät

Naan-leipä onnistui sen verran hyvin, että päätin jatkovirittää sen taikinaa sämpylätaikinaksi. Tein kaksi eri settiä hieman eri tavoilla, mutta periaatteessa resepti oli sama:

Ainekset
  • 600 g vehnäjauhoja
  • 1,5 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 2 tasaista teelusikallista kuivahiivaa
  • 1,8 dl kädenlämpöistä maitoa
  • 1,8 dl kädenlämpöistä vettä
Lisäksi joko
  • 1,5 dl spelttihiutaleita
  • + 0,2 - 0,5 dl vettä
tai
  • 1,5 dl suuria kaurahiutaleita
  • 0,5 dl oliiviöljyä
Kaurasämpylät


Toteutus

Kaurahiutaleversion kanssa kaurahiutaleet kannattaa laittaa likoamaan 30 minuutiksi tuohon 1,8 desiin vettä. Spelttihiutaleet ovat paljon pienempiä. Ehkä niitäkin silti voisi liotella.

Taikina tehdään normaalilla meiningillä. Ensin sekoitetaan kuivat aineet kulhossa - jos kaurahiutaleet ovat jo kulhossa turpoamassa, niin päälle vain. Lisätään hiiva ja nesteet pienissä erissä. Jos tehdään spelttihiutaleversiota, niin hiutaleet lisätään muiden joukkoon. Kaurahiutaleversioon oliiviöljy lopuksi.

Ja voihan sen järjestyksen arpoa miten huvittaa, näin mä tein. Spelttihiutaleet eivät ehkä ole todennäköisin kaapissa oleva aines, mutta luulin kyseistä pussia spelttijauhopussiksi. Oh well, hyviä niistä tuli.

Taikina kohotetaan taas kahteen kertaan. Ensin 45 minuuttia, sitten nujakoidaan kertaalleen sieläksi ja kohotetaan taas 45 minuuttia - kunnes taikina on noin kaksinkertainen. Toisen kohotuksen jälkeen taikina pyöritetään pikaisesti jauhoissa niin, että siitä saa leivottua kaksi noin viiden sentin paksuista tankoa.

Tangoista leikataan sopivia pätkiä ja tehdään niistä jollakin sopivalla metodilla sämpylöitä, mä käytin Helmikyllikin metodia sovellettuna. (Eli nuijin pätkästä taikinaa littanan ja taittelin siitä pyöreän sämpylän.) Sopiva pätkä hampurilaiskokoisiin sämpyliin on noin tennispallon kokoinen ja normaalimman kokoisiin puolikas tennispalloa. 

Tästä satsista tulee pyörittelijän himoista riippuen 8 - 14 sämpylää, jotka mahtuvat yhdelle pellille. Annetaan sämpylöiden kohota pellillä peiteltynä vielä noin 30 minuuttia. Ennen uunittamista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia, sämpylöiden pintaan suihkutetaan reippaasti vettä.

Unohdin ottaa valokuvan ensimmäisestä hampurilaiskokoisesta satsista, mutta visuaalisesti ne olivat erittäin esteettisiä, spelttihiutaleet toivat väriä ja suutuntumaa.

Tämä on (taas) toistaiseksi parhaiten onnistunut sämpyläsatsi - mikä tosin kertonee enemmän edellisten tasosta. Sämpylät saivat ohuen rapean kuoren sekä pohjalle että pinnalle, mistä mä ainakin pidin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti