19. helmikuuta 2011

Kiukkuiset lihapullat ja tomaattikastikepohja

Kyllästyin peruslihapulliin ja ajattelin tehdä hieman tuimemman setin erilaisilla mausteilla. Lisäksi vahvaa tomaattisosetta.

Iltapalaa: tomaattia ja mozzarellaa pippurilla, lihapullia ja tomaattisosetta


Tomaattisose

  • 800 g (2 tlk) tomaattimurskaa
  • 0,5 pakettia pekonia pieninä suikaleina
  • 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
  • 2 sipulia (150 g) hienona
  • 4 valkosipulin kynttä silputttuna
  • 2 tl savustettua chilijauhetta
  • 2 tl rawit-tahnaa tms
  • muita, esim. kuivattuja, chilejä sen verran kuin kehtaa
  • suolaa, mustapippuria, persiljaa, timjamia, basilikaa
Ensin pieniksi silputut pekonit paahdetaan erillisellä pannulla ja otetaan talteen. Jätetään rasva pannulle.Sipulit kuullotetaan rawit-tahnan ja viipaloitujen aurinkokuivattujen tomaattiviipaleiden kanssa pehmeiksi jossakin riittävän suuressa padassa. Koska nämä kaverit ovat öljyssä, ei muuta öljyä tarvinne lisätä. Lisätän mausteet, tomaattimurska ja pekonit, sekoitellaan. Sosetta haudutetaan kansi kiiinni, tai hieman raollaan, niin paljon kuin hermo kestää, vaikka nyt neljä tuntia aluksi. Mitä kauemmin sen parempi. Jos neste uhkaa loppua, lisätään hieman vettä joukkoon. Tai valkkaria, punkkua tai olutta.


Lihapullat

  • 400 g nauta- tai sikanautajauhelihaa
  • 1 dl pähkinöitä
  • 2 tl savustettua chilijauhetta
  • 2 tl vahvaa chilijauhetta
  • 2 tl Provencen yrttiseosta (timjamia, basilikaa, meiramia, rosmariinia, jnpp)
  • 2 tl mustapippuria
  • 2 tl korianteria
  • 2 tl suolaa
  • 1 sipuli (75 g) hienoksi silputtuna
  • 1 valkosipulin kynsi hienoksi silputtuna
Jauhetaan mausteet ja pähkinät hienoksi maustemyllyssä ja sekoitetaan hyvin jauhelihaan. Lihamössöstä kauhotaan puolikkaan ruokalusikallisen verran mössöä, josta muotoillaan pallo. Lihapullat saavat olla melkoisen pieniä, parin peukalonpään kokoisia.

Lihapullat paistetaan tomaattisoseen tekemisestä jääneessä pekonirasvassa.

Aftermath - tomaattilihapullakeitto
Tomaattimössöstä tuli tarpeettomankin tulista ihan jokapäiväiseen käyttöön. Kyllähän se pienenä annoksena meni, mutta en nyt varsinaisesti välitä syödä silmät vettä vuotaen. Tein niin, että jaoin mössön kahteen osaan, toinen pakkaseen ja toinen keiton pohjaksi. Keittoon tuli pohjaksi mirepoix, 2-3 dl tuota tomaattimössöä ja tölkillinen tomaattimurskaa, puolikas kanaliemikuutio ja vettä sen verran, että koostumus on sopivan keittomaista. Keitellään taas pari tuntia ja lopuksi lisätään pari kourallista lihapullia. Hyvää.

Lihapullat onnistuivat mainiosti, mitä niihin nyt vähän rojahti turhan paljon suolaa. Jos lisää vielä paprikaa, niin nämä muistuttaisivat jossain tapaksina myytäviä espanjalaisia lihapullia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti