11. helmikuuta 2011

Pitkään haudutettuja kanankoipia

Edellinen tutustuminen ankankoipiin oli sen verran mehukas, että piti yrittää soveltaa vastaavaa muihinkin siivekkäisiin. Parilla-kolmella eurolla saa kilon kanaa, joten sitä sietää tuhlata harjoitteluunkin. Tein varmuuden välttämiseksi parikin settiä, ensimmäinen oli jopa ihan valmiiksi marinoitua, koska en laiskuuttani jaksanut kävellä lähikauppaa pidemmälle. Lisukkeita oli parikin eri satsia, joista dokumenti jäljempänä.



Valmistus


Perussetti on seuraava:


  1. Upotetaan koivet sopivaa marinadiin tai tökitään niihin pieniä reikiä ja hierotaan suola-mausteseoksessa ja annetaan maustua pari tuntia jääkaapissa
  2. Haudutetaan miedolla lämmöllä 125-150 (max) asteessa 1,5 - 2 tuntia. Sen paketin kaksi tuntia 200 asteessa ohjeen voi unohtaa.
  3. Noin tunnin kohdalla lisätään vuokaan lisukerehut, juurekset yms lisukkeet
  4. Viimeisen 15-20 minuutin kohdalla annetaan uunissa hönkää hieman enemmän, jotta saadaan nahka varmasti rapeaksi
  5. Kopautetaan koipea lautasen pintaan ja syödään irronneet lihat (no, voi haarukkaa vähän näyttää)
Kuvassa oleviin koipiin tein syvemmät viillot, jolloin liha pääsi jonkin verran kuivumaan, mikä ei suinkaan ole tarkoitus. Toisella yrityksellä ymmärsin vain tökkiä veitsen kärjellä pieniä, mutta syviä, viiltoja paksuimpiin kohtiin. Pidemmällä ajalla kypsyminen ei liene ongelma, mutta mausteet imeytyvät ainakin paremmin.

Mausteet

Valmismarinoidut menivät melkein sellaisenaan; marinadissa oli chiliä ja paprikaa ja se maistui tavallisen hirveälli. Pesin marinadin jämät pois ja hieroin lisää chilimurskaa ja pippuria kanojen pintaan. Ihan ok, kyllä niitä hätäpäissään syö.

Toisella kerralla sain jo ostettua marinoimattomia ja ne onnistuivat kaikin puolin paremmin. Maustesekoituksessa oli:
  • Provencen mausteseosta (timjamia, rosmariinia, basilikaa, meiramia ja ties mitä)
  • Chilirouhetta (mietoa) ja chilijauhetta (vahvaa)
  • Mustapippuria
  • Suolaa
Jauhoin kaiken hienoksi morttelissa ja hieroin koipien pintaan ja annoin maustua noin tunnin. Mainiota.


Lisukkeet

Kaali
Ensimmäinen setti inspiroitui marinoitujen koipien paketin ohjeesta, jossa kehotettiin lisäämään vuokaan vihnneksia ja kookosmaitoa. Alunperin meinasin tehdä lisukkeeksi colesawta, mutta unohdin majoneesin. Joten mentiin seuraavalla:
  • 0,5 kg vaaleaa kaalia
  • 0,5 kg punakaalia
  • 400 g kookosmaitoa
  • 1 rkl rawit-tahnaa
  • hunajaa
Kaali silputaan ohuiksi suikaleiksi ja lyödään vuoan pohjalle. Lisätään kookosmaito ja chili, sekoitetaan. Haudutetaan pari tuntia kanan kanssa, niin kaali on varmasti pehmeää. Kaali ei ollut ihan niin onnistunut kuin toivoin, koska laitoin myös liiaksi chiliä (2-3 rkl), mutta ei toisaalta hassumpaakaan. Wok-vihannekset toiminevat hyvin.

Juurekset
Toinensitten oli perinteisempi, juureksia:
  • 150 g lanttua
  • 150 g keltajuurta
  • 150 g naurista
  • 150 g porkkanaa
  • 150 g sipulia
Mausteeksi suolaa ja timjamia. Eipä tarvinnut muuta; kanoista tihkuva rasva rasvoitti juurekset ja mausteseoksesta tuli tarpeeksi potkua. Vajaa tunti riitti hyvin saamaan juurekset sopivan pehmeiksi, joku olisi ehkä halunnut pehmeämpiä kasviksia.


Ehkä nuo mukana haudutetut juurekset tai kaali eivät ole mahdollisimman onnistuneita, mutta enpä suostu enää   muilla tavoin valmistettuja koipia syömään. Pikapaistetut tai keitetyt tuoreet vihannekset ovat kyllä parempia lisukkeita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti