19. helmikuuta 2011

Tölkkipersekana

Tämä on Pastanjauhannasta tuttu viritys, joka jenkeissä tunnetaan termillä "beer butt chicken" tai "beer in the butt chicken". Ja valmistus on hyvin hyvin helppoa.

Ainekset

  • 1 kana. broileria tai jotain, pakastettuna tai tuoreena, kunhan on sula ennen uuniin menoa
  • 1 tölkki olutta
  • 1 sitruuna
  • 1-2 valkosipulin kynttä
Sitten valmistellaan mausteseos, joka löytyy vaikka hakusanalla "chicken rub" ja beer but chickenin resepteistä näitä löytyy myös. Mun viritys oli seuraava:

  • 2 tl karkeaa merisuolaa
  • 3 tl Provencen yrttiseosta (tässä nyt vain on kaikki hyvyydet samassa)
  • 2 tl makeaa unkarilaista paprikaa
  • 2 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl jauhettua mustapippuria
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 0,5 tl savustettua chilijauhetta
Valmistus
Homman ideanahan on se, että kana paahdetaan hitaalla liekillä grillissä tai uunissa. Paistoaika on jotain parisen tuntia vähintään. Oluttölkki työnnetään kanan hanuriin ja siitä nouseva höyry pitää kanan sisältä mehevänä. Kana valmisteltiin seuraavasti.

Hierotaan kana kauttaaltaan mausteseoksessa. Mausteseosta pitää myös hieroa nahan alle, jotta lihakin maustuu kunnolla. Sormet vain rintalihaksiin ja reisien väliin, tuntuu aluksi vähän ellottavalta, mutta se on kuitenkin vain kuollut eläin. Sitruunasta leikataan hyvin ohuita siivuja ja työnnetään nekin nahan alle. Työnsin rintalihasten kumpaankin päähän yhden ohuen siivun ja vielä reisien nahkan alle yhdet.

Oluttölkki juodaan puoliksi ja poistetaan kansi tölkinavaajalla. Hieromisesta ylijäänyt mausteseos lisätään oluen joukkoon. Murskasin mukaan vielä pari valkosipulia ja lohkoin loput sitruunat oluen sekaan. Tölkin kyljet liukkaroidaan öljyllä ja kana istutetaan tölkin päälle, niin että tölkki on lähes kokonaan hanurissa, eli vatsaontelossa. Anatomiasta kiinnostuneet voivat tutkia samalla, mistä Atria on löytänyt kanan sisäfileet...

Sympaattinen otus näyttää uunissa osapuilleen tältä valmistuttuaan:



Paistetaan 150 asteessa ainankin kaksi tuntia. Kana on kypsää kun koivista valuvat nesteet ovat kirkkaita. Pastanjauhannassa mainittu 82 astetta koivesta mitattuna toiminee myöskin.

Lisukkeeksi tulee kukkakaaligratiinia parsakaalilla ja pähkinöillä viritettynä. Pannulle näytti jääneen jonkin verran lientä, koitanpa keitellä siitä kastikkeen vielä encoreksi.

Viininä on Fonte de Beco Portugalista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti