29. huhtikuuta 2011

Maailman paras jauhelihamauste

Tämä pitää dokumentoida niin kauan kuin vielä muistan tällaista tehneeni. Normaalisti olen käyttänyt ihan jauhelihamaustetta, jossa on paljon samoja aineksia, mutta tämä yhdistelmä tuntuu potkivan kaikkein parhaimmin.
  • 400 g jauhelihaa
  • 2 tl juustokuminaa
  • 2 tl korianteria
  • 2 tl basilikaa
  • 2 tl persiljaa
  • 2 tl chilijauhetta
  • 2 tl salviaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl mustapippuria
  • 2 tl kurkumaa (värin vuoksi)
  • (2 rkl tomaattipyreetä)
  • (2 tl meiramia)
  • 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • 1 sipuli (100 g) hienonnettuna
  • oliiviöljyä sipulien kuullottamiseen
Maustemäärät ovat hieman sinnepäin, suunnilleen tuossa suhteessa niitä tuli viskottua. Kannattaa ehkä aloittaa yhdellä teelusikallisella, sillä osa mun mausteista saattoi olla jo nuutuneita (ainakin korianteri). Kaikki mausteet myös ovat kuivattuja ja jauhettuina tai myllystä.

Kantavana voimana ovat tietenkin suola, juustokumina ja korianteri, mutta ne eivät lopulta erotu kovin voimakkaasti. Ilman salviaa maku jäi jotenkin lyhyeksi (tai miten sen nyt sanoisi), salvian kanssa toimii. En nyt millään muista käytinkö meiramia, mutta taisi sitäkin olla - ainakin sikanautaan kannattanee laittaa lisäksi. Tomaattipyree ei ole pakollista, mutta siitä tulee hieman makeaa happamuutta mukaan.

Jauheliha nyt ruskistetaan kuten yleensäkin; kuullotetaan hienoksi silputtu sipuli ja valkosipuli, isketään huoneenlämpöinen jauheliha pannulle, ruskistetaan "puoliksi" ja lisätään mausteet, käännellään ja paistetaan valmiiksi.

Kun joukkoon lisää pari purkkia (á 400 g) tomaattimurskaa, kanaliemikuution ja 15-30 minuuttia keittelyä, saa mainion peruspastakastikkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti