21. helmikuuta 2010

Hirvenjauhelihakeitto

Pojalle piti keitellä lihakeittoa ja meillä on melko reippaasti hirvenlihaa, ml. jauhelihaa, pakastimessa. Nyt on lihakeiton vuoro, tällaista keitellään pojalle pakastimeen aina vähän väliä. Lapsen ruoan pitää olla vähäsuolaista, mutta aahan sitä lisättyä jälkikäteen. Hirvi on valitettavasti hyvin vähärasvaista, joten se menee kuivaksi. Hyvä tapa ratkaista tämä ongelma on paistaa se pekonin kera - keiton kokonaissuolamäärä tuskin nousee siitä liikaa.

Ainekset

  • 400 g hirven jauhelihaa (tai vaikka nautaa)
  • 1/3 paketti pekonia (n. 50-60 g) silputtuna
  • 2 sipulia (yksi lihan paistamiseen)
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 8 kiinteää perunaa
  • 2 porkkanaa
  • 1 palsternakka
  • 1 varsisellerin varsi
  • 1-2 tl kuivattua persiljaa sekä timjamia
  • 1,5 litraa vettä
  • 10 mustapippuria
Ruskistetaan hirvenliha pekonin ja yhdestä sipulista tehdyn hakkeen kanssa - lisätään valkosipuli myöhemmin ja kuullotetaan se lopuksi. Kuutioidaan perunat, porkkanat ja palsternakka suupalan kokoisiksi ja lisätään keitokseen (teen melkein aina ruoat yhdessä ja samasa valurautapadassa). Varsiselleri lisätään muutamana isona palasena, ongin nämä pois kun keitto on valmista.

Lisätään vesi ja mustapippurit ja mausteet, keitetään kunnes perunat ovat pehmeitä - noin 45 minuuttia.  Maustetaan suolalla tarpeen mukaan, yrttisuola toimii oikein hyvin. Valkosipuli ei tämän ruoan kanssa ole lainkaan välttämätön, sitä tulee käytettyä melkein enemmän vain tavan vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti