21. helmikuuta 2010

Thaiwokki

Tämä on muutaman vuoden aikana syntynyt perusthaiwok-resepti, joka ei muistuta mitään thairuokaa, mutta jossa on kuitenkin niistä löytyviä perusmakuja: kookosta, chiliä, limeä ja korianteria. Wokin voi tehdä tuoreista vihanneksista tai pakastetuista, tuoreempien kanssa tulee parempaa, mutta se ei enää valmistu vartissa.

Ainekset, tekemiseen kuluu aikaa noin 15-20 minuuttia.


  • 400 g maustamatonta kananrintaa tai suikaleita
  • 400 g pakastewokkivihanneksia tai vastaava määrä kasviksia (sokeriherneitä, minimaissia, paprikaa, vesikastanjaa, ananasta, pensaspapuja, ehkä porkkanaa) 
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • 1 rkl sitruunaruohomurskaa, tai ehkä pari 10 cm pätkää
  • 1-N rkl punaista tai vihreää chilitahnaa (mikä tahansa käy oman maun mukaan, Sambal Tjabe rawiteista on mainiota)
  • 4 valkosipulinkynttä murskattuna
  • inkivääriä raastettuna nelisen senttiä (tai galangajuurta, kuivattuna pari palaa)
  • 4 kaffirlimetin lehteä
  • tujaus lime-mehua
  • seesamiöljyä paistamiseen
  • soijaa tai kalakastiketta
  • tuoretta korianteria koristeeksi
  • riisiä
Laitetaan riisi kiehumaan, höyrystetty jasmiiniriisi on parasta. Riisi on näin samaan aikaan valmista kuin muukin ruoka. Paistetaan kanasuikaleet nopeasti wokissa öljyssä, ei tarvi tulla kypsäksi, mä vain pidän siitä, että kanoissa on hieman pintaa. Poistetaan kanat wokista esim. ritilälle. Lisätään wokkiin öljytilkkaan chilitahnaa riittävästi (1 rkl rawit-tahnaa on tarpeeksi), murskatut valkosipulit, sitruunaruohomurska ja inkivääri. Jos sitruunaruoho on kokonaista, laitetaan se mukaan vasta myöhemmin. Minulla oli kuivattua galanga-juurta, joten lisäilin sitä pari siivua.

Lisätään kasvikset ja pikapaistetaan niitä pari minuuttia ja sekoitellaan mausteseoksessa. Lisätään kanat ja pyöritellään myös seoksessa. Lisätään kookosmaito ja (kuivatut) kaffirlimen lehdet. Annetaan kiehua noin 10 minuuttia kunnes kana on kypsää. Maustetaan liemi kalakastikkeella tai soijalla. Sitten vain poistetaan kuivat ainekset (sitruunaruohot ja galangajuuri) ja syödään riisin kanssa.

Keitos on onnistunutta silloin kun se on pehmeän tulista, kasvikset ovat hieman "al dente" ja pinnalla kelluu hieman punervaa chiliä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti