21. helmikuuta 2010

Paahdettu broileri, paahdettuja perunoita ja seesamiporkkanoita

Jamie Oliver kokkasi jossain Livin ikuisista uusinnoista paahdettua kokonaista kanaa ja teki mieli toistaa mokoma tempaus. "roasted chicken" -hakusana googleen toi hieman yli 10 miljoonaa osumaa, joista päättelin Jamie Oliverin ensimmäiseksi osuneen reseptin olevan kutakuinkin paras vaihtoehto.

Lisukkeeksi perunoita ja seesamiporkkanoita, joiden reseptiin törmäsin myös sattumalta paahtuneen kanan salaisuuksia selvitellesssä.

Paahdettu broileri ja perunat

  • 1 pakastettu broileri tai vastaava kanaeläin (1,25 kg)
  • reilu kilo perunoita
  • 1/3 paketti pekonia
  • 1 sitruuna
  • kokonainen valkosipuli tai 2 yksikyntistä
  • 1 chilipalko
  • lintumaustetta (joulublogissa, timjamia, meiramia, mustapippuria, salviaa, suolaa, neilikkaa)
Sulatetaan broileri (jos se siis on jäässä - tietenkin) huolella ennen kokkausta. Kanan olisi varmana hyvä maustua useampikin tunti ennen uunittamista, tunti ei oikein tuntunut riittävän. Mutta tein noin kourallisen kanamaustetta em. mausteista ja  merisuolasta. Hieroin mausteet kanan pintaan ja loput sisuksiin. Kana ehti maustua jääkaapissa noin kaksi tuntia, enemmän suolaa ja useampi tunti aikaa olisi varmasti ollut parempi.

Lohkotaan perunat golfpallon kokoisiksi ja keitetään suolatussa vedessä sitruunan ja valkosipulien kanssa 12 minuuttia. En jaksanut nysvätä valkosipulin perkuun kanssa, vaan käytin kahta yksikyntistä sipulia. Valutetaan perunat ja höyrystetään hetki. Mä olen harrastanut samaa esikeittelyä; näin perunoista tulee pehmeän rapeita ilman palamista. Jamie taisi esikäräyttääkin perunat, mä vain laitoin takaisin kattilaan.

Tehdään sitruunaan kymmenkunta reikää ja survotaan se valkosipulin ja pilkotun chilin kera kanan sisuksiin. Sidotaan jalat kiinni narulla (silikoninauha on mainiota), jotta rivon näköinen otus saa pidettyä sitruunan sisuksissaan. Kana valellaan huolella oliiviöljyssä ja työnnetään reilun kokoisessa vuoassa uuniin 190 asteeseen 45 minuutiksi.

Otetaan kana ulos ja lautaselle ja kaadetaan perunat vuokaan pohjalle ja palautetaan kana perunoiden sekaan ja sekoitellaan perunat rasvassa. Valelin vielä kanaa sen liemellä, koska pinta vaikutti kuivalta. Peitin vielä ohjeen mukaan kanan rinnan pekonilla, mutta tämän olisi voinut oikeastaan jättää väliinkin. Ei sillä etteikö pekoni olisi hyvää, mutta toimi ilmankin. Paistetaan vielä 45 minuuttia kunnes koivet irtoavat helposti ja koipea tökkäämällä valuva neste on kirkasta.

Paistoajaksi varmaan riittäisi kilon elukalla 2 x 30 minuuttia, nyt kana oli hieman kuivunut. 

Seesamiporkkanat
Tämä resepti vaikutti heti laakista mainiolta ja se löytyi kun etsin reseptiä paahdetulle kanalle.

  • nippu, 250 - 300 g porkkanoita
  • 1 rkl hunajaa
  • 1-2 rkl oliiviöljyä
  • kourallinen kuorimattomia seesaminsiemeniä
Tein porkkanoista noin sormen paksuisia ja pituisia tikkuja, valelin hunajalla ja öljyllä ja pyörittelin noin kourallisessa seesamin siemeniä. Uuniin kanan kanssa kun n. 30 minuuttia paistoaikaa oli jäljellä, 20 minuuttia olisi riittänyt.

Kastike
  • kanan paistoliemi
  • 1 dl kuivaa omenasiideriä
  • puolikas kanaliemikuutio
  • 1 rkl sinappia
  • 1 rkl hunajaa
Safkaseireenin plogissa oli tämä kastikekin, jatkoin sitä sinapilla, koska muuten maku jäi hieman ohueksi. Mun kastikkeen suurustuspuuha meni taas reisille, pelkkä sinappi olisi varmaan riittänyt. Nyt saatiin taas hyytelöä.

En oikein hallitse kanan leikkelyä anatomisesti, mutta saihan siitä rintapalat ja koivet irti suht nätisti. Loput rääppeet säästin nypittäväksi myöhemmin, noista saa tehtyä vielä keiton (pidän omista kanaliemistä enemmän kuin kuutioista tai edes fondista). 

Tämä oli kokonaisuutena noin kasin arvoinen esitys. Sitruuna ja kana sopivat yhteen, chili ei vain juurikaan maistunut - tai edes tuntunut. Ensi kerralla - joka varmasti tulee, oli kuitenkin sen verran hyvää - teen varmaan täytteen suolasta, chilisilpusta, valkosipulista ja lohkotusta sitruunasta. Nyt liha maistui ihan sitruunan kosketuskohdasta hieman kitkerältä, ehkä siltä vältytään näin. Lisäksi kanan pitää antaa maustua pidempään. Perunoista sen sijaan tuli mahtavia; pitänee tehdä seuraavaksi porsaankylkeä ja ripotella perunat ja nippu muita kasviksia joukkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti