21. helmikuuta 2010

Peruna-purjokeitto

On ollut joskeenkin kiirettä, joten viikolla syöminen on seurannut simppeliä keitto-pasta-linjaa. Peruna-purjo-keitto oli kyllä ehdottomasti yksi parhaista aikoihin. Seuraavaksi pitää kokeilla esim. pastajanjauhajista löytyvää Jamie Oliverin kikherne-purjokeittoa.

Keittelyyn meni vajaa tunti ja aineksina oli seuraavaa:
  • 500-600 g perunoita (jauhoisia)
  • 5-6 dl vettä
  • 1 suurehko purjo
  • 1 iso punasipuli (100 g)
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 1-2 dl kermaa
  • kasvisliemikuutio
  • mustapippuria, timjamia
  • soijaa
  • raejuustoa
Sipuliksi kävisi varmaan mikä tahansa, mutta punasipulia oli runsaasti käsillä. Perunoiden määrästä en ole täysin varma, niitä oli kuitenkin noin tuplasti sipuli-purjoseokseen nähden, pienempikin määrä riittäisi. Sipulit, valkosipulit ja purjo silputaan ja kuullotetaan kevyesti padassa. Niitä ei pidä ruskistaa. 

Perunat kuoritaan, leikataan pieniksi kuutioiksi ja lisätään pataan. Peitellään hyvin sipuliseoksella. Lisätään vettä niin, että seos reilusti peittyy vedellä. Lisätään timjamia pari teelusikallista, kasvisliemikuutio ja keitellään perunat kypsäksi.  

Kun keitos on kypsää, soseutetaan se. Esteettiset jättävät purjon vihreitä osia koristeiksi. Tässä vaiheessa voi testata onko timjamia tarpeeksi ja ehkä lisätä vähän mustapippuria. Tarkastetaan suolaisuus ja lisätään hieman, ehkä 1-2 rkl soijaa maun mukaan. Lisätään kermaa. Puolikin desiä riittäisi, mutta kermalle ei ollut mitään muuta välitöntä käyttöä olemassa, joten kaadoin kaiken.

Keitto toimii mainiosti raejuuston kanssa, pari ruokalusikallista per annos tuntuu aika optimaaliselta määrältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti