24. tammikuuta 2010

Chili

Pastanjauhannassa (taas kerran) paljasstettiin Oululaisen ravintola Mezzon pitkään haudutetun chilin salaisuus. Ja pitihän sitä mennä kokeilemaan, varsinkin kun Oulussa käydessä kyseinen kioski ei ollut auki - vain loppuviikosta, valitettavasti. Sen sijaan Pannun mexican pannupitsa oli erinomainen ja duunikaveri kehui heidän omaa pastaansa mainioksi. Harmi, että Hartwall oli pilannut heidän juomansa...

Whatsoever, näin tuli juuri äsken laitettua chili 14 tunniksi urakoimaan uuniin seuraavalla sisällöllä:

  • 300 g naudan paistijauhelihaa (rasvaisempi versio)
  • 300 g porsaan jauhelihaa (lavasta, rasvaiskohkoa)
  • 3 pientä punasipulia pieninä kuutioina
  • 2 yksikyntistä valkosipulia pieninä kuutioina
  • 1 ltk (0,5 l) tomaattimurskaa
  • 1,5 varsiselleriä pieninä kuutioina
  • 1 pullo (0,33 l) Koffin portteria (+1 kokille)
  • 1 rkl piri-piriä
  • 1 rkl juustokuminaa
  • 1 rkl korianterin siemeniä murskattuna
  • 2 rkl soijaa
  • 3 rkl chilikaupan sauhua (vähempikin ehkä riittäisi, mutta purkissa oli tämän verran jäljellä)
  • 1 habanero (savustettu)
  • 1 punainen chili (savustettu, niitä mitä myydään esim. stockalla hollantilaisena chilinä)
  • 1 punainen chili (sama kuin yllä) tuoreena
  • 5 rkl makeaa paprikajauhetta (pussin loppu)
  • n. 30 cm luuta paahdettuna
Sotketaan ainekset sekaisin vuokaan, vuorataan kansi foliolla ja uuniin niin pitkäksi aikaa kuin jaksaa, kuten alkuperäisessä ohjeessa ohjeistetaan.

Ostin jänteisiä luita kauppahallista kolmeen reilun 10 cm palaan pilkottuna. Olisi pitänyt ottaa pienempiä, koska en mitenkään onnistunut halkaisemaan niitä (ja keskellä yötä ei viitsinyt hakata liiaksi). Paahdoin näitä uunissa noin 45 minuuttia 225 asteessa pannulla, olisi voinut enemmänkin, koska tässä vaiheessa ne olvat vasta kevyesti ruskistuneet. Ja pannu sai mukavan rasvapolton huollon

Yksikyntiset valkosipulit oli helpoin kuutioida, tavalliset olisin vain murskannut Ostin suuremman satsin chiliä, koska tarkoituksenani oli alunperin savustaa chilit ja jauhaa ne - nyttemmin tulen tekemään pirunhilloa. Ostin parisataa grammaa punaisia "hollantilaisia" chilejä, kolme habaneroa ja paria lukuunottamatta tungin ne savustuspussiin.

Kuningasideana oli kuivatella chilit pussissa savun kera ja jauhaa tehosekoittimessa. No, eihän vesihöyry tietenkään pussista pakene ja sain höyrytettyjä chilejä. Savustuspussi lhinn savusti kämpän, chileissä tuntui vain kevyt aavistus savusta. Teen huomenna hillon ja katsotaan kuinka savuista siitä oikeasti tulikaan.

Chiliin siis lisättiin yksi savustettu habanero ja yksi punainen savustettu chili, sekä yksi tuore punainen viipaleina. Ensi kerralla myös muistan poistaa siemenet ennen uuniin työntämistä. Savustus sinänsä varmaan toimisi grillillä miedossa lämmössä. Ohutkuoriset chilit voi kuivata huoneenlämmössäkin (vielä tölkillinen jäljellä), ehkä niitä voisi koittaa savustaa jälkikäteen. No, netti on täynnä ohjeita.

Mutta aamulla nähdään mitä chilistä on tullut, valmista sen pitäisi olla noin kahdelta huomenna (tai no, tänään). En lisännyt suolaa lainkaan tässä vaiheeessa, joten tehdään ensimmäinen makutesti aamulla. Sitten voinee vielä hieman säätää makua chilillä - jos nyt tarvitsee ajatellakaan lisäämistä.

 ***

Jälkiarviona chilistä tuli varsin mainiota, mausteita pitää säätää vielä. Korianteria saa olla ehkä puolet, ehkä jeeraakin. Korianterista tulee pistävää jos sitä on liikaa. Paprikaa taas voisi olla lisääkin reilusti. Ensi kerralla en kyllä lisää sianlihaa kuin enintään pekonina tuomaan rasvaa, sillä tämän padan rakenne meni turhankin muhjuiseksi.

Parista habanerosta - ja muusta chilistä - huolimatta chili ei ollut lainkaan liian tulista, vaan miellyttävän tasaisen voimakkaan tulista. Toimii mainiosti riisin, maissilastujen ja kermaviilin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti