1. maaliskuuta 2010

Röstiperunat, haudutettua hapankaalia ja bratwurstia

En osaa tehdä röstiperunoita niin millään tai sitten en vain jaksa paistella niitä riittävän hiljaisella tulella. Mausta saa oikean, mutta ne pirulaiset aina hajoavat. Varmaan auttaisi, jos käyttäisi keitettyjä perunoita, mutta koska en juuri voi sietää keitinperunoita (pl. uudet), ei niitä juurikaan ole saatavilla, jollen erikseen lähde keittelemään.

Röstiperunat

  • 400 g perunaa
  • 100 g porkkanaa (yksi iso)
  • 1 sipuli
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • timjamia, mustapippuria, (yrtti)suolaa
  • 2 kananmunaa
  • voita ja öljyä paistamiseen
Raastetaan kasvikset ja sekoitetaan suola. Huuhdellaan ja annetaan ylimääräisen nesteen valua pois, ainakin 15-30 minuuttia sen jälkeen kun raaste on kunnolla puristeltu. Sekoitetaan mausteet ja kananmuna raasteeseen. Kananmuna ei ole välttämätön - eikä sitä varmaan monessa reseptissä olekaan, mutta pysyypä sotku paremmin kasassa. Eikä niihin kuulu porkkanaakaan, mutta se on hyvää. 

Tein sotkusta pieniä matalia kakkuja kahvilautasen avulla. Muitakin metodeita varmaan on, blinipannu varmaan olisi paras. Lettupannua voisi kokeilla seuraavaksi. Blinit raaoista kasviksista paistuvat n. 15 minuuttia vitosteholla välillä käännellen. Kannattanee käyttää kahta pannua, jotta röstit saa järjellisessä ajassa paistettua.


Bratwursti ja haudutettu hapankaali

  • 400 g bratwurstia (tai paketillinen)
  • 400 g hapankaalia
  • 1 dl kuohukermaa (tai haudutuksen kestävää)
Jouluksi on tullut tehtyä hapankaalilaatikkoa, joka on mahtavan makuista. Pelkkä hapankaali on melko jyrkän makuista, mutta jo lyhyt hauduttaminen korjaa tilanteen. Valutetaan ja puristetaan kaalista ensin liiat liemet pois ja laitetaan kevyesti öljytylle pannulle. Haudutetaan 10 min, lisätään kerma ja jatketaan vielä 5 min. 


Paistoin bratwurstit toisella pannulla, jolla paistelin röstejä pannun vapauduttua.

Söimme näitä perusvihersalaatin kera. Rösteille sopisi kevyehkö kermaviilikastike, tällä kertaa haudutettu hapankaali oli sen verran kosteaa, ettei muita kastikkeita oikeastaan tarvinnut. Näistä muodostui lopulta oikein mainio makuyhdistelmä.

Jälkiruokasi oli omenatorttua ja vaniljajäätelöä. Ensi kerralla pitää koittaa perinteisen jenkkityylisen omenapiirakan tekemistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti