27. maaliskuuta 2010

Bataattisosekeitto

Kaverin vaimo tarjoili taannoin bataattikeittoa. Pitihän keittoa koittaa apinoida. Hesarin sivulta löytyi kelvollisen kuuloinen pohjaohje, minkä perusteella tämä viriteltiin.


  • 1 kg bataattia
  • 2 jauhoista perunaa (100 g)
  • 2 porkkanaa (100 g)
  • 1 sipuli (100 g)
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2 cm inkivääriä
  • 1 litra vettä
  • 2 dl kermaa
  • 2-3 rkl soijaa
  • chiliä, mustapippuria, timjamia ja persiljaa mausteeksi
  • tuoretta persiljaa tai korianteria päälle
Kuullotetaan sipulit, valkosipuli ja raastettu inkivääri pannulla pehmeäksi, lisätään hieman chiliä ja sekoitetaan pieniksi pilkotut bataatit, porkkanat ja perunat joukkoon. Lisätään vesi ja keitellään kypsäksi, noin 30 minuuttia. Lisätään mausteita, chiliä hieman lisää jos tarvitsee ja jauhettua timjamia, (kuivattua) persiljaa ja mustapippuria. Soijaa lisätään sen verran kuin tuntuu, kolme ruokalusikallista tai jotain sinnepäin - suolaa ei tarvitse lisätä. 

Soseutetaan keitto, lisätään kerma ja annetaan kiehahtaa. Jos soseesta tulee turhan paksua, voinee lisätä hieman vettä. Kaupan inkivääri taisi kerrankin olla tuoretta, koska lisäsin 3 cm ja se tuntui ihan liialta. Normaalisti 3 cm on minimäärä esimerkiksi wokkiin. Yhdessä chilin kanssa tästä tuli hieman turhan tulista, mikä ei varsinaisesti ollut tarkoitus.

Mutta keitto oli oikein pehmeää ja maukasta. Ensi kerralla hieman vähemmän chiliä ja inkivääriä, jätetään kerma pois ja keitellään kasvikset vaikka kanafondin kanssa. Ei sillä, että kerma tai chili olisivat mitenkään pahasta, mutta bataatti on riittävän makeahkoa muutenkin ja chilin pitäisi vain hieman korostaa makua, eikä suinkaan poltella. Tuore korianteri varmaankin sopisi keittoon - harmi, että vaimosti on sille kovasti henkisesti allerginen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti