27. maaliskuuta 2010

"Teriyaki" kanaa, paistettua riisiä ja höyrytettyjä kasviksia

Teriyaki-kastike on yksi yksinkertaisimmista kastikkeista valmistaa. Tällä kertaa kastikkeesta tulikin teriyakimainen, sillä mirin-etikka oli kadonnut (!) ja taloussherrypullo jännästi kuivunut. Mutta tehdään se näin tällä kertaa.

Keitellään tai höyrytetään riisi ensin kypsäksi ja jäähdytetään (esim. pari tuntia ennen ruokailua).

Kanat + kastike:

  • 3 kanan rintafilettä
  • 1 dl soijaa
  • 2 rkl Jack Daniels grillauskastiketta (tai worchestershire-)
  • 1 rkl muscovado-sokeria (tai fariinisokeria tai hunajaa)
  • chiliä
  • (raastettua inkivääriä, valkosipulia)
Lisukkeet:
  • riisiä
  • 2 kananmunaa
  • kevätsipulia
  • paprikaa, porkkanoita, papuja, parsakaalia
Kana

Sekoitetaan ainekset, kattilassa varmaan sokeri liukenisi nopeammin, mutten jaksanut lämmitellä. Tavoitteena on kevyesti happaman makea tumma liemi. Laitetaan kanat pienehköön muovikippoon ja pyöritellään kastikkeessa, kastikkeen pitäisi suunnilleen peittää rintafileet. Marinoidaan muutama tunti - muuten maku jää vain kevyesti pintaan.

Ruskistetaan kanat nopeasti pannulla ja valellaan lisää marinadilla koko ajan. Lopun marinadin voi kaataa pannulle. Kanat kypsennetään loppuun uunissa 8-10 minuuttia. Kun kana on kypsää, annetaan vetäytyä hetki, 10-15 minuuttia ja leikellään sormenpaksuisiksi suikaleiksi. 

Lisukkeet

Pilkotaan kasvikset myös suunnilleen sormen kokoisiksi paloiksi. Pavut tulivat tällä kertaa pakastimesta (tuoreet ovat luokattoman huonoja tähän aikaan), joten ne olivat jo valmiiksi parin sentin paloissa. Höyrystetään (tai keitetään) kasvikset vaiheittain niin, että kokonaisaika on 10 minuuttia - hitaimmat kypsyvät yhtä aikaa kuin nopeimmat. Lisätään ensin pavut ja parsakaali, 5 minuutin kuluttua porkkanat ja parin minuutin kuluttua paprika. Jos kaikki mene putkeen, niin kaikki ovat suunnilleen yhtä aikaa kypsiä ja napakoita, ei missään nimessä höyrystettyä muhjua.

Riisi paistuu nopeasti; lisätään pannulle hieman öljyä ja levitetään riisi tasaisesti. Silputaan kevätsipuli pieniksi renkaiksi ja levitetään tasaisesti päälle. Keskelle riisiä tehdään pieni kolo, johon rikotaan kaksi kananmunaa. Ripotellaan hieman suolaa päälle; riisi paistetaan nopeasti niin, että sitä käännellään kanmunan päälle keskelle kunnes kaikki on sekoittunut tasaisesti. Riisi on valmis kun kananmuna on hieman hyytynyt. Lopputuloksessa pitäisi olla pieniä kananmunan palasia siellä sun täällä.

Sitten... tavarat lautaselle, lusikoidaan teriyaki-kastiketta pannulta vielä kasvistenkin ja riisin päälle - ja syödään. En ole mikään suuri riisin ystävä, mutta paistettu riisi menee vaikka sellaisenaan. Jos teriyaki-kastiketta ei olisi, niin varmaan tekisin lisäksi glaseerattuja porkkanoita. Porkkanat ja riisi ovat mainio yhdistelmä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti