22. maaliskuuta 2010

Poronkäristys

En ole aikoihin ehtinyt blogata mitään, enkä toisaalta muista, että olisin tehnyt jotain erikoisempaa. "Lomailimme" Lapissa ja siellä kokkailtiin esimerkiksi poronkäristystä. Koska käristys tuntui maistuvan varsin autenttiselle, dokumentoidaan sekin tänne. Lueskelin nipun reseptejä läpi ja tämä lienee kohtuullinen risteytys ilman turhia elosteluja.


  • 1 kg poronkäristystä (kuudelle)
  • 1,5 - 3 dl olutta hauduttamiseen
  • 1-2 sipulia pienenä silppuna
  • "a knob of butter" 
  • suolaa, mustapippuria, timjamia
  • 200 g puolukoita
  • 0,5 dl sokeria
Paistetaan poron paloja pienissä erissä pannulla voinokareen kanssa. Valurauta olisi tietty parasta paistamiseen, mutta tuntui pinnoitetullakin saavan poron kärventymään kunhan lihat vain paistoi riittävän pienissä erissä ja siirrettiin valmiina reunalle wok-tyyliin. Sipulisilppua lisäillään joukkoon paistamisen ohessa.

Kun kaikki poro on käristetty, käristyksen pitäisi näyttää - käristysmäiseltä, ei kuitenkaan palaneelta. Liha maustetaan suolalla ja mustapippurilla, sekä kevyesti timjamilla. Poro on voimakkaahkon makuista, joten pelkkä suolakin varmaan riittäisi. Lisätään olut pannulle ja haudutetaan poro mureaksi kannen alla (tai uunissa) matalalla lämmöllä.

Meille ilmeisesti sattui sisäpaistista tms. leikelty käristys, sillä liha oli melkoisen mureaa jo vajaan 45 minuutin hauduttamisen jälkeen. Ohjeissa oli aikoja 30 minuutista kahteen tuntiin.

Lisäkkeeksi perunamuusia ja puolukkasurvosta. Puolukkahillot kannattaa jättää kauppaan, ne ovat tolkuttoman makeita. 200 g puolukoita ja noin puoli desiä sokeria tuntui sopivalta yhdistelmältä; sekoitetaan aineet ja murskataan hieman puolukoita, ei muuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti