6. toukokuuta 2010

Tomaattisipulikeitto

Olen melko kiltisti seurannut reseptejä toistaiseksi - nyt sain kokkailla lähellä itselleni, joten piti taas lähteä virittelemään. Sipulikeiton perussetti tuntuisi Googlen mukaan olevan kuullotus, maustaminen, pitkä hauduttaminen, sekä leipäpalan kera kuorruttaminen uunissa. Korvasin leipäpalan tomaatilla.


  • n. 0,5 litraa sipulia (punasipulia, salottisipulia, jotain näiden välimuotoa)
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 4 valkosipulinkynttä
  • voita, (oliivi)öljyä
  • 2 tl timjamia
  • laakerinlehti
  • 1 litra vahvaa kanalientä
  • 1 kuivattu chilipalko
Sipuli suikaloidaan ja valkosipuli hienonnetaan, ja koko kasaa kuullotetaan noin 15 minuuttia voipalan (50 g?) ja öljyn kanssa. Oliiviöljy oli päässyt loppumaan, joten rypsillä mentiin. Lisätään hieman kierroksia ja lisätään tomaattimurska sekä chilipalko. Haudutellaan 15 minuuttia, jonka jälkeen lisätään vaikka puolet kanaliemestä ja taas 15 minuuttia haudutusta, loput liemestä ja lisää haudutusta.

En ole varma, onko tuo pienissä erissä lisääminen pakollista, koska mitään ei sinällään imeytetä, mutta ainakin keitosta tuli näin paksuhko, vähän samaan tapaan kuin pörkältiä tehdessä. Kun keitto on sopivan paksua, heitetään chili ja laakerinlehti mäelle ja syödään. Mun keitos muistutti ehkä enemmän muhennosta kuin keittoa, ensi kerralla sipulin voisi ehkä kuutioida pienemmäksi.

Ensi kerralla myös teen vähemmän vahvaa kanalientä (kaksi kuutiota kolmen sijaan), sillä tiivistyttyään suolaisuus puski liikaa yli mun makuun. Mutta jokainen ohje käski käyttää vahvaa kanalientä. Muuten tämä oli varsin kelvollista, makeita sipuleita ja hieman hapanta tomaattia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti