6. kesäkuuta 2010

Hunajachilimarinoitu kassler ja paahdetut kasvikset

Taas on aika koittaa saada siasta syömiskelpoista ja suunnitella etukäteen mitä tehdään. Tavoitteena on paahtaa sikaa pitkään, jotta lihasta saadaan haarukalla hajoavaa tämän Jamie Oliverin reseptin tapaan. Lisukkeeksi paistoliemessa paahdettuja kasviksia.

Ainekset

  • 1-2 kg kassleria tai lapaa
  • 1 kg perunoita (uusia)
  • porkkanoita, pikkusipuleita, muutama valkosipulin kynsi kuorittuna, lanttua lisäkkeeksi
  • sipuli, porkkana, sellerinvarsi, 5 valkosipulinkynttä, 3 laakerinlehteä kastikeeseen
  • 0,5 l vettä, 1 kasvisliemikuutio
  • 0,5 dl chilihilloa
  • 0,5 dl hunajaa
  • 0,1 dl soijaa
  • pari tl suolaa
  • 2-3 rosmariinin oksaa
Sekoitetaan chilihillo, soija, hunaja ja suola. Sikaan tökitään muutamia viiltoja ja kimpale valellaan marinadilla ja marinadia tökitään etenkin viiltoihin. Sika laitetaan muovipussiin marinadeineen ja rosmariinin oksien kanssa ja unohdetaan jääkaappiin yön yli.

Sika paahdetaan ritilällä kolmessa eri vaiheessa. Ensin 220 asteessa 30 minuuttia, sitten folion alla 4,5 tuntia 170 asteessa ja vielä lopuksi ilman foliota tunti. Kilolle haudutusaikaa riittää varmaan 2-3 tuntiakin. Lihaa valellaan paistoliemellä vaiheiden välillä.

Ennen viimeistä kypsennystä vuoasta kaadetaan suurin osa paistorasvasta talteen ja jätetään pohjalle muutama ruokalusikallinen. Kastikevihannekset lisätään paistovuokaan isoina lohkoina ja palautetaan lihan kanssa uuniin viimeiseksi tunniksi.

Perunat paahdetaan jäännösrasvassa: esikeitetään perunoita 10 minuuttia, annetaan liian kosteuden höyrytä pois, laitetaan perunat uunivuokaan ja voidellaan talteen otetulla rasvalla. Voisi ne perunat varmaan lisätä samaan vuokaan kuin sikakin, katsotaan miten mahtuu.

Kun tunti on kulunut, sika kääräistään folioon ja lihan annetaan vetäytyä vaikka 30 minuuttia. Kaavitaan kasvikset ja loppurasva kattilaan kastiketta varten. Jamie tekee homman suoraan paistuovuoassa, muttei mokoma oikein onnistu sähköliedellä ainakaan ison vuoan kanssa. Tietenkin sian voisi viritellä pataan kasvisten päälle, mutta sian saaminen pois sieltä ehjänä voi olla haasteellista.

Vuoan pohjasta kaavitaan kaikki pienetkin palaset irti niin kauan kuin vuoka on vielä kuuma ja palaset saadaan irti. Kattilaan lisätään 0,5 l vettä ja kasvislimikuutio, kiehautetaan ja annetaan hautua vaikka 10 minuuttia. Maustetaan suolalla ja pippurilla ja lopuksi seos puserretaan siivilän läpi tarjoiltavaksi.

Aftermath
Kokonaispaistoaika oli noin neljä tuntia, jonka jälkeen kilon kassler-pala oli haarukalla viipaloitavissa ja pääosa rasvasta oli valunut pois. Unohdin aluksi folion, joten pinta sai hieman reilummin väriä. Marinadi tarvitsee lisää potkua ja suolaa, sekä varmaankin myös parin päivän marinoinnin. Lohkottua lihaa sai vielä hieman suolata, koska sisusta jäi melko mauttomaksi.

Alkuperäinen vuoka oli turhan iso, joten rasva lähinnä kärähti, eikä sitä saanut monta ruokalusikallista kasaan. Kilon sian olisi voinut paistaa valurautapannulla, jonne sen myös viimeiseksi 45 minuutiksi vaihdoin.

No, konsepti toimii, mikä oli pääasia. Ensi kerralla tehdään yrttimarinoitu sika; rosmariinia, timjamia, salviaa jnpp.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti