19. tammikuuta 2010

Omenaviinerit (tai tortut)

Harvoinpa tulee leivottua mitään leivonnaisia - leipää tuleekin tehtyä - koska ne useimmiten epäonnistuvat. Mutta Gordon Ramsay F-wordista löytyi idioottivarma omenatortun ohje. Kopioidaanpa tännekin jottei se katoa.

Torttupohja

  • 4 levyä (200 g) valmista voitaikinaa (sellaisia, joista yhdestä saa kaksi perinteistä tähtitorttua)
  • omenoita - alunperin 8-10 pink ladya - kaksi nyrkin kokoista riitti mulle
  • hieman pehmeää voita torttujen päälle
Täyte riittää aika tarkkaan neljälle levylle, parista suurehkosta omenasta sai ohuina lohkoina juuri sopivasti levyjen mitalta omenasiivuja. Levyjen sulamisen aikana (15 min) ehtii tehdä täytteen ja kuoria sekä viipaloida omenat. En muista mikä käytetty omenamerkki oli, mutta ne olivat punapintaisia reilun tennispallon kokoisia makeahkoja ja kiinteitä veijareita. Alkuperäisessä torttu oli iso pyöreäpohjainen, joten pyöreät ohuet viipaleet toimivat sen kanssa, ensi kerralla varmaan teen pieniä kuutioita.

Levyjen sulattelun aikana voi tehdä omenasoseen.

Täyte - omenasose
  • 150 grammaa (pari desiä) omenaa, edellisen leikkausjätteet palasina tai osa lohkoista pieninä kuutioina
  • 1-2 tl vanilliinisokeria (eipä ollut vaniljatankoa)
  • 3 rkl sokeria
  • "1 knob unsalted butter", tässä tapauksessa reipas ruokalusikallinen oli sopiva määrä
  • 1 rkl Calvadosta
  • 1/4 tl kanelia (jauhoin lastusta varmaan tuplasti)
  • tiraus sitruunamehua (pari tl limemehua)
Sekoitetaan aineet omenoita lukuunottamatta ja keitellään kunnes aineet ovat liuenneet. Lisätään omenat ja keitellään omenat pehmeiksi (noin 10 min riittänee). Muussataan seos tehosekoittimella tai vastaavalla vehkeellä tasaiseksi massaksi.

Vaniljasokeri + kerma
  • 2 vaniljatangon siementä (pari tl vanilliinisokeria)
  • 4 rkl hienoa sokeria (tomusokeria)
  • 1 tl kanelia
  • "clotted cream" - tätä tuskin löytää Suomesta, joten paksuhko kermavaahto kelvannee
Levitetään täytettä tasaisesti kaikille pohjille. Täytteen päälle kasaillaan omenasiivut tasaiseksi tiiviksi matoksi. Näiden päälle levitellään vaniljasokeri, sekä lopuksi pieniä palasia voita. Helpommalla pääsee, jos voitelee sulatetulla voilla omenat ja kaatelee sokerit päälle.

Paistetaan uunissa noin 20-30 minuuttia, kunnes pohja on hieman kohoillut. Alkuperäisessä ohjeessa tortut käännettiin välillä, mutta ainakin Rosenlew on osannut tehdä uunin, joka paistoi tortut myös pohjalta. Jälkiruoaksi kermaa varmaan voi lisätä päälle, mutta enpä muistanut ostaa sitä, enkä oikeastaan kaivannutkaan.

Täytteen ansiosta näistä tulee erittäin omenaisen makuisia ja valmiin torttutaikinan ansiosta vaivannäkö on nimellistä. Ensi kerralla pitää käyttää happamia omenoita ja vähemmän sokeria, koska näillä eväillä tästä saatiin varsin makeita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti