18. tammikuuta 2010

Sienirisotto ja lämmin tomaatti-rucola-feta-salaatti

Kerrankin Risella risotto-riisipakkauksen kylkeen oli saatu järkevän suuntainen resepti, vaikka reseptoijana olikin tv-kokk^bimbo Sara La Fountain. Tässä ohjeessa vain oli aivan liian vähän nestettä - ja liikaa kermaa. Koska perusmaku oli varsin mainio, ikuistetaanpa se tänne.

Sienirisotto

  • 3 dl riisiä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • 2 kpl valkosipulinkynsiä
  • 3 dl kanalientä
  • 1,5 dl valkoviiniä
  • 1 dl kermaa
  • 1dl parmesaanijuustoa
  • 2 rkl voita
  • 200 g sieniä (mitä löytyy, käytin tuoreita herkkusieniä)
  • 1-2 tl tuoretta timjamia
  • suolaa ja mustapippuria
Kuullotetaan hienoksi silputut sienet pannulla ja siirretään odottelemaan. Kuullotetaan silputut sipulit sekä riisiä hetki. Nesteet lisätään kolmessa erässä jatkuvasti sekoitellen. Lopuksi lisätään sienet, justo, kerma ja maustetaan. Risotto on valmis kun loputkin nesteet ovat imeytyneet.

Näillä otteilla risotosta tuli aivan liian tahmeaa mun makuun, kanalientä olisi hyvä olla ainakin 5 dl, jollei enemmän ja kerma oli täysin turhaan mukana, sillä mausta tuli vain paksuhko. Ensi kerralla jätetään kerma pois ja lisätään nestettä. Lisäsin myös parisataa grammaa jauhelihaa, koska alunperin siitä oli tarkoitus tehdä jotain muuta, mikä nyt on jo unohtunut.

Lämmin tomaatti-rucola-feta-salaatti
Pastanjauhannasta löytyi taas hyvyyksiä - hyvin yksinkertainen salaatti. Tätäkin tietenkin piti hieman viritellä.

  • 1 ltk kirsikka- tai luumutomaatteja
  • 1 paketti apetina feta-juustoa mausteöljyssä oliiveiden kera
  • nippu rucolaa (tai noin 50 g, puolet laatikollisesta)
Pyysin fetajuustoa ja vaimo toi tuollaisen Apetinan marinoidun juustopaketin, mikä olikin varsin mainio tapaus. Valmiiksi mausteöljyssä fetaa ja oliiveja. Kaadetaan tomaatit sen verran laakeaan vuokaan, että ne peittävät pohjan kokonaan. Jos kaupasta löytyi tomaatteja tertussa, niitä on aivan turha mennä purkamaan. Kaadetaan juusto-oliiviseos ja osa öljystä tomaattien päälle. Uunitetaan noin 15-20 minuuttia kunnes tomaatit ovat pehmeitä ja hieman halkeilleet. Vuorataan kulho rucolan lehdillä ja kipataan tomaatit salaatin päälle. Mainiota.

Kovin öljyistä ei kannata tehdä; mausteöljy sopii tähän loistavasti. Jos mausteista öljyä ei ole, niin salaatin päälle vain mylystä mustapippuria reilu tujaus, suolaa ei mun mielestä tarvi lisäillä.

*** 24.01.2010

Tehtiin tänään iltapalaksi tätä uudestaan ja kehittelin viritelmää. Apetinan fetaa taas aurinkokuivatulla tomaatilla (joo, nämä ovat törkeän hintaisia, mutta sopivan kokoisia), tällä kertaa jotain tavallista rapeaa salaattia ja encorena kylmäsavukinkkua pieninä siivuina päällä. Mahtavaa.

Tomaatteja ei kannata kipata öljyineen salaatin päälle, sillä salaattiparka vettyy. Sen sijaan öljyliemi kannattaa ottaa talteen, tirauttaa siihen ruokalusikallinen tai parikin jotain etikkaa ja maustaa salaatti tällä sekoituksella, sekä mustapippurilla.

Kyseinen liemi toimii leivän kostukkeena melkein paremmin kuin salaatinkastikkeena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti