4. huhtikuuta 2010

Pääsiäisruokaa: tuulihattuja, hirven sisäfilettä, paahdettuja kasviksia

Ostinpa toisenkin kirjan alesta, gAstronomisen keittokirjan - jossa siis pääpaino on astronomialla. Sinällään ihan hassu idea: kirjassa esitellään aurinkokunnassamme lilluvat mötikät auringosta ja planeetoista kääpiöplaneettoihin ja komeettoihin asti. Jokaisen kappaleen kohdalla on kolme ruokalajia, joissa jotenkin yhdistyy taivaankappaleen teema - esimerkiksi väri tai lämpö.

Suurin osa resepteistä ei ollut kovin mielenkiintoisia ja ruokakuvat vieläkin kehnompia kuin minun ottamani (joo, tulee joskus kun jaksan käsitellä ja ehjätä salaman), mutta jotakin helmiä on mukana. Kookoslimepannacotta ja kokosbrulee - jos näihin vielä saataisiin omena mukaan, kaikki olisi täydellistä.

Tuulihatut kuulostivat hyviltä ja pitihän niitä kokeilla. Pääsiäisaterian menu oli seuraava:

Alkuruoka
  • tuulihattu(ja) kinkku-basilika-valkosipulitäytteellä
  • pikkelsiä salaatinlehdellä
Pääruoka
Jälkiruoaksi piti olla kookospannacottaa, mutta en ehtinyt tehdä sitä ja hirven syöminen johti ähkyyn. Ruokajuomaksi oli Durius Tempranillo 2006 -  ei hassumpaa punkkua, mutta jotain muuta ensi kerralla.

Ohjeet

Tuulihatut
  • 1,5 dl maitoa
  • 50 g voita
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 3 kananmunaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
Kiehautetaan maito ja voi, maustetaan ja sekoitetaan vehnäjauhot kunnes taikina on tasaista voitaikinamaista massaa. Taikinan annetaan jäähtyä hieman ja lisätään kananmunat yksitellen sekoitellen. Mä ainakin tarvitsin tehosekoittimen, ennen kuin tästä sai uudestan tasaista.

Pursotetaan taikinasta parin sentin kokoisia knöllejä reilun etäisyyden päähän toisistaan (nämä paisuvat ehkä sitruunan kokoisiksi). Tuulihatut paistetaan 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Uunia sitten EI avata ennen kuin ne näyttävät olevan täysin valmiit, jotta hatut eivät lässähdä, vaan otetaan suoraan jäähtymään. No, hyvältä ne maistuivat littananakin. (Tai sitten koko taikinassa meni jotain pieleen.)

Kinkkutäyte
  • 150 g palvikinkkua
  • 0,5 dl kermaa (tai hieman vähemmän)
  • kourallinen (10 tms) basilikan lehteä
  • 1 valkosipulin kynsi
Kinkku, valkosipuli ja basilika jauhetaan tehosekoittimessa tahnaksi, jota ohennetaan tilkalla kermaa. Kokonainen valkosipulin kynsi on ehkä paljon, jos seoksen haluaa maistuvan muultakin kuin valkosipuillta.

Alkupalaksi riittänee yksi tuulihattu ja pikkelsillä täytetty salaatinlehti.

Hirven sisäfilee rosmariinissa
  • hirveä
  • kourallinen silputtua tuoretta rosmariinia
  • puoli kourallista merisuolaa
  • reippaasti rouhittua mustapippuria

Sulattelin vajaan kilon kimpaleen hirveä vesihauteessa. Kun hirvi oli melkein sulanut, kaadoin pakastepussista ylimääräiset veret pois ja löin sisään puoli kourallista merisuolaa ja annoin maustua pari tuntia. Jälkeenpäin ajatellen rosmariinit ja pippurin olisi voinut lyödä myös nyt mukaan...

Filee ruskistetaan kaikilta puolilta nopeasti pannulla. Poistetaan filee pannulta ja hierotaan päälle rosmariini ja mustapippuri kaikille puolille. Hirvi takaisin pannulle ja uuniin noin 10-15-20 minuutiksi. Fileestä irronnut paistinliemi kannattaa sujauttaa punaviinikastikkeeseen mukaan, kuten myös paistinjätteet. Ne irtoavat pienellä (punaviini)etikkatilkalla helposti pannusta.

Lihalämpömittari katosi mystisesti, mutta ihan perstuntumalla tuollainen medium+ onnistui. Jos hirvi ei ole sisäfilettä, niin hauduttamista pitänee jatkaa pidempään, jotta lihasta tulee mureaa. Tällä erää fileestä leikatut pihvit olivat niin mureita, että niitä melkein pystyi leikkaamaan haarukalla.

Lihan annetaan kuitenkin vetäytyä ainakin paistoajan verran ennen leikkelyä, jotta se säilyy mehevänä. Toisena päivänä tästä on hyvä leikkailla leivän päälle hyvin ohuita siivuja. Toimii pikkelssin kanssa. Ja ilman.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti