7. marraskuuta 2009

Punaviinikastike

Maku.fi -saitilta löytyi punaviinikastike. Se oli valitettavan epäformaali, eikä noita rosmariinin tai timjamin oksia aina satu olemaan hollilla (varsinkin kun onnistuin tappamaan taas ruukkuyrttini). Tällä reseptillä tulee mainioin kastike, mitä olen tähän mennessä saanut tehtyä. Pieksee purkkikastikkeet 2-0.

Toteutus
  • 3 dl punaviiniä (Graffigna Malbec, eipä tuolla niin väliä lie)
  • 3 dl vahvaa lihalientä (perunoiden/pastan keitinliemi + 1 vähäsuolainen lihaliemikuutio tai vastaava määrä fondia)
  • 1 pieni porkkana (75 g)
  • puolikas sipuli tai pari salottisipulia (50 g)
  • 5 kokonaista mustapippuria
  • 1 laakerinlehti
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 2 tl rosmariinia
  • suolaa lopuksi jos tarvitsee
  • pieni nokare voita
  • suurustamiseen maizenaa (ei jauhoja, ne maistuvat)
Lohkotaan porkkana ja sipulit ja laitetaan kattilaan punkun ja lihaliemen kanssa, samalla kun muutkin mausteet. Lihaliemikuution kannattaa olla vähäsuolainen, koska normaalisti siitä riittäisi ainakin 0,5 litraan nestettä ja tästä tulee noin 4 desiä. Paitsi tietenkin jos pitää suolaisesta. Kasvisliemestä ei tule näin hyvää (vaikka muuten käytänkin sitä useammin). Annetaan kiehua 20-30 minuuttia, kunnes nestettä on nelisen desiä.

Alkuperäisessä ohjeessa sanotaan, että maustetaan timjamilla tai rosmariinilla. Mun mielestä molempi parempi; muuten pidän enemmän rosmariinista. Timjami sopii paremmin kasviksien sekaan.

Siivilöidään kiehunut kastike ja kaadetaan takaisin kattilaan. Otetaan pieni tilkka lientä ja sekoitetaan siihen n. 1,5 rkl maizenaa. Tällä saa mun mielestä sopivan kiinteän kastikkeen, joka ei ole ihan nestettä muttei aivan hilloakaan. Mutta ymmv. Kaadetaan suuruste hienona norona kastikkeeseen ja sekoitetaan. Laitetaan samalla pieni nokare (25 g, ehkä ruokalusikallinen) voita sekaan. Tämä tekee kastikkeesta mukavan kiiltävää.

Jos tämän oheen tuli paistettua lihaa (kuten edellä ankkaa), niin sen paistinjätteitä kannattaa iskeä myös kastikkeeseen. Ankan rasva etenkin on mainiota, lisäsin sitä pari rkl kastikkeeseen. Rasvan puolesta voita ei varmaan olisi enää tarvittu...

Mitä tämän kanssa voi syödä? Mun mielestä kaikkia kengistä lähtien, ajattelin käyttää loput dippinä. Parasta tässä on valmistamisen yksinkertaisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti