24. lokakuuta 2009

Glaseeratut porkkanat

Glaseeraus tarkoittanee viimeistelykastiketta, jota esimerkiksi sivellään lihan pintaan paistamisen jälkeen tai ehkä aikana. Ainakin se kuulostaa hienommalta kuin kastike tai soosi.

Tässä tapauksessa porkkanat (tai muut vihannekset) kypsennetään hitaasti kastikkeessa, josta muodostuu lopuksi paksuhko ja maukas tahna, joka sopii erityisen hyvin riisin kanssa. En muista mistä kokkiohjelmasta tämän pöllin, mutta ainakin se yksi hullu ranskalainen naisihminen teki porkkanoita vastaavalla tavalla ja Jamie Oliver uittaa paljon asioita balsamico etikassa.

Ohje
Kaikki ainekset ovat vähän sinne päin, teen tämän aina hatusta vetämällä fiilispohjalta. Valmistusaika: valmistelu 5-10 min, kypsymisaika 20 minuuttia.

  • 5-6 keskikokoista (*) porkkanaa
  • pari desiä punaista balsamico -etikkaa (ei tarvi olla huippulaatuista)
  • pari ruokalusikallista hunajaa (tai sokeria tai hieman vähemmän siirappia)
  • pari ruokalusikallista voita
(* joskus vielä ploggaan kuinka tulkitaan ruokaohjeissa annetut "keskikokoismitat" SI-järjestelmän mukaisiksi tolkullisiksi yksiköiksi)

Porkkanat puolitetaan tai neljänniksitetään pitkittäin noin sentin paksuisiksi lohkoiksi. Ei kannata tehdä liian pieniä, koska muuten porkkanat kypsyvät liian nopeasti. Porkkanat heitetään pannulle voin ja hunajan kanssa ja kuullotellaan hetki, jotta niille tulee hieman pintaa. Pari-kolme minuuttia riittänee.

Päälle kaadetaan balsamico-etikkaa sen verran, että porkkanat eivät aivan peity. Sekoitellaan hieman ja jätetään kypsymään noin 20 minuutiksi, sekoitellaan välillä. Porkkanat jäävät al denteksi, puraistessa pitää tuntua jotain, sillä ylikypsät porkkanat ovat kammottavia. Kastike on valmis kun se on sakeutunut paksuhkoksi tahnaksi siten, että se melkein valuu lastaa pitkin. Etikka ja hunaja karamellisoituvat hieman, kastike on vain kevyesti hapan, mutta ei toisaalta liiankaan makea.


Kuten jo sanoin, kastike toimii aivan erityisen hyvin riisin kanssa, mutta myös paistetut perunat ovat hyvää seuraa. Porkkanoiden lisäksi voi lisätä paprikaa, varmaan myös kukkakaali toimii maun puolesta. Paprika kypsyy nopeammin, se kannattanee lisätä n. 10 minuutin kohdalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti