24. lokakuuta 2009

Kaaliin käärittyä sikaa ja riisiä

Tämä resepti kuuluu kategoriaan, jonka keksin äskettäin. Katsotaan mitä saadaan aikaiseksi. Olen addiktoitunut kokkiohjelmiin ja Anthony Bourdain tuurijuoppoillessaan söi jossakin ravintolassa kaaliin käärittyä mausteista sikaa. Olen pidemmän ajan halunnut tehdä kaalikääryleitä ja tämä tuntuu sopivan epätavallistelta tavalta tehdä mokomia. En hirveästi pidä siasta, mutta jospa tällä tavalla maustamalla siitä saisi syömäkelpoista.

Suunnitelma
  • 1 kaali (keskikokoinen savoy-kaali, ehkä1,5 kg kimpale)
  • 500 g kassleria
  • sinappia, suolaa, mustapippuria
  • chiliä
  • 2 dl riisi-ohraseosta
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 1 yksikyntinen tai 2-3 tavallista valkosipulia 
  • soijaa
  • kanalientä n. 5 dl
Ruskitetaan kimpale kassleria pannulla. Poistetaan kimpale pannulta ja sekoitetaan sinappia (käytän omatekoista dijon-tyylistä mössöä, plogaan tämänkin niin kauan kuin muistan reseptin), suolaa, mustapippuria ja hieman öljyä (käytin chiliöljyä). Tästä muodostuu juoksevahko tahna, joka tahkotaan sian pintaan. Laitetaan sika tunniksi tai pariksi 150-asteiseen uuniin, jossa se saa hautua mureaksi ja melkein kinkkumaiseksi.

Sian seuraksi tehdään höyrytettyä ja maustettua riisiä. Kuullotetaan pari desiä riisiä sipulin, valkosipulin ja chilin kanssa kanssa hetki. Lisätään kanalientä puolisen litraa, sen verran, että lientä on tuplasti riisin verran. Maustetaan soijalla, jos kanaliemi ei ole kovin suolaista. Keitetään niin kauan ilman kantta kunnes riisi on "kraatereilla". Sitten kansi päälle ja haudutetaan riisi valmiiksi pienellä lämmöllä (3).

Keitetään kaali kuten kaalikääryleitä tehdessä. Koverretaan kanta pois ja pistetään pataan kiehumaan suolaliemessä. Kaali on kypsää kun uloimmat lehdet ovat pehmeitä.

Lohkotaan sika puolikkaan kananmunan kokoisiksi kimpaleiksi ja irrotellaan kutakin kimpaletta kohti yksi lehti. Loput kaalista silputaan riisin joukkoon. Tehdään kääryle siten, että laitetaan yhden lehden kulmalle pala sikaa ja seuraksi riisiseosta. Taitetaan kaalin reunat ensin seoksen päälle ja sitten rullataan nyytiksi. Ei tarvinne tehdä niin tiiviitä paketteja kuin normaaleista kääryleistä. Pistetään kääryleet sian paistoihralla valeltuun vuokaan ja valellaan vielä kääryleiden pinta samalla tavaralla. Kääryleitä paistetaan noin tunnin ajan 175-asteisessa uunissa, puolivälissä paistamista kääryleet valellaan siirapilla ja pohjalle valuneella paistoliemellä. Paistoaika voi olla vähän pitkähkö, 30-45 minuuttiakin voi riittää.

Katsotaan mitä tulee. Lisukkeeksi tulee paahdettuja timjamiperunoita ja porkkanoita. Koitanpa plogata tämänkin muistaessani.

Aftermath
Tämähän onnistui mainiosti. Sian kuorrutus teki kimpaleen pinnasta rapean ja jokaiseen palaan sai leikattua hieman paistopintaa. Liha olisi voinut suolaantua enemmänkin sisältä. Lihan rakenteesta tuli juuri sopivaa, palat suorastaan lohkeilivat irti. Pitkä haudutus kannatti.

Kaalia oli juuri tarpeeksi, riisiä jäi muutama lusikallinen yli. Yhteen kääryleeseen meni pari pienempää lehteä, jotta niistä sai käärittyä nyytin kaltaisen virityksen. Paistamiseen meni noin tunti, niin kauan, että kääryleiden pinta oli ruskehtavaa. Paistinnestettä ei juurikaan tullut, joten tein reilun desin siirappiliuosta, jossa oli puolet oliiviöljyä (sitä sattui olemaan riittävästi).

Encorena tein vielä ruskean kastikkeen, jota maustoin kasvisliemikuutiolla, parilla lusikallisella sinappia ja tilkalla kermaa. Tulikin oikein perinteisen makuinen illallinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti