30. lokakuuta 2009

Muusipiirakka (cottage pie)

Olenkin tuotteliaalla tuulella ja ploggaan nyt tämänkin keksinnön. Alunperin resepti oli jossakin läpyskässä, ehkä Etiketti-lehdessä, ehkä jossain muualla. Siinä tämä mainittiin joksikin meksikolaiseksi padaksi, tai vastaavaksi. Ehkä kaikki, missä on papuja ja chiliä on meksikolaista. Tämä keittelys lienee oikealta nimeltään cottage pie, joka on englantilaista perua ainakin wikipedian mukaan.

Resepti
Valmistelu n. 15 minuuttia, kokonaisvalmistusaika n. 1-1,5 h
  • Noin kilo jauhoisia perunoita
  • 400 g ruskeita papuja
  • 400 g valkoisia papuja
  • 400-800 g tomaattimurskaa
  • 400-600 g naudan paistijauhelihaa
  • pari sipulia
  • pari valkosipulia 
  • chiliä, pippuria, suolaa
  • hieman maitoa ja voita perunamuusiin
Kuoritaan ja keitetään perunat kypsiksi. Valutetaan ja huuhdellaan pavut. Jos valkoiset pavut ovat tomaattiliemessä, eipä tarvinne liotella. Perunoiden kiehuessa silputaan sipulit ja valkosipulit pannulle kuullottumaan öljytilkan pariin ja hetken kuluttua lisätään ja ruskistetaan jauheliha.  Chilin (jossakin muodossa) ja suolan voi lisätä nyt maustamaan ainekset. Käytin ehkä ruokalusikallisen Chilikaupan sauhua, joka on savuista valkosipulichiliä. Tällä annoksella saa melko tulisen sopan aikaiseksi. Chiliä saa olla ihan reilusti, sillä perunamuusi leikkaa pahimman potkaisun.

Kun liha on ruskistettu, kaadetaan joukkoon pavut ja haudutellaan niin, että ne hieman pehmenevät ja saavat ehkä väriäkin pannusta.  Kaadetaan tomaattimurska joukkoon ja annetaan hautua, kunnes perunat ovat kypsiä. Murskaa (tai kokonaisia säilyketomaatteja) mukaan maun perusteella, yksi on ehkä hieman vähän.

Kun perunat ovat kypsyneet, muusataan ne. Sekaan ehkä 50 g voita, hieman suolaa ja maitoa, sillä näin perunamuusi kuuluu tehdä. Muusi pitää levittää ylempänä keittyvän materiaalin päälle, joten ei kannata tehdä kovin paksua sementtiä. Lämmitetään uuni 200 asteeseen.

Jauhelihaa maustetaan ja lisätään pippuria, suolaa ja muita tarveaineita jos tarvitaan ja sotku kaadetaan sen verran suureen vuokaan, että muusin saa levitettyä seoksen päälle. Muusi pitää asetella melko varoen päälle, jotta siitä muodostuu yhtenäinen kansi. Muusiin voi tehdä kaikenlaisia tyylikkäitä geometrisia kuvioita, sillä pelkkä tasainen pinta paistuu vähän tylsästi. Alkuperäisessä ohjeessa muusia pursoteltiin pieniksi nystyröiksi, muttei sellaista kiireinen nuori mies ehdi tehdä.

Uunitetaan muusia 20-30 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Ei kannata syödä kaikkea kerralla, koska toisena päivänä maku on parhaimmillaan, kuten yleensäkin pataruokien kanssa on. Ja keittojen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti