24. joulukuuta 2009

Kanaa ja vihanneksia tulisessa hapanimeläkastikkeessa

Koska perunat ja lantut ovat vieläkin raa-alla päällä ja lasissa on portviiniä, plogataan nyt vielä tämäkin, Ensimmäisen yrityksen hapanimeläkastikkeen kanssa tein Ken Homin "Kiinalainen wokki - kiinalaisen keittiön parhaat" -kirjasta. Se oli masentavan monimutkainen. Tämä resepti on intternetin suosiollisella avustuksella mukaeltu viritelmä, joka ei ole ihan yhtä hyvän makuista, mutta melkoisesti helpompi tehdä - ja vaatimattomammilla raaka-aineilla.

Aineisto
tekoaika: 20 min

  • 400 g kanan tai kalkkunan rintafileitä
  • 1 punainen paprika
  • pari pientä porkkanaa
  • pieni parsakaali tai puoli pussillista vihreitä papuja tai sokeriherneitä
  • 2 tlk ananaskuutioita, jossa siis on 2 dl ananasmehua
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl sherryä
  • 2 rkl sokeria (tai hunajaa hieman enemmän)
  • 1-2 rkl viinietikkaa (2 on melkein liikaa mun mielestä)
  • 2 rkl seesamiöljyä
  • 1-2 cm inkivääriä raasteena
  • 1 salottisipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl peruna/maissijauhoa + 2 rkl vettä suurusteeksi
  • basmati- tai jasmin-riisiä neljälle haudutettuna
Viipaloidaan rintafileet sopiviksi tikuiksi tai sitten suikaleiksi (valmiit suikaleet ovat ihan hirvittävää kuraa, käytin hunajamarinoituja koska muuta siedettävää ei ollut tarjolla). Suolataan ja paistetaan kypsiksi ja jätetään odottelemaan. Suikaloidaan porkkanat ohuiksi suikaleiksi hieman vinottain, jotta niistä tulee jännän näköisiä. Paprikasta tehdään neliöitä ja parsasta ehkä peukalonpään kokoisia paloja. Herneiden ja papujen kanssa voi käyttää mielikuvitusta, nämä on valittu vain jännän väriyhdistelmän takia. Porkkanoita keitetään nelisen minuuttia (jos parsaa, niin yhtä kauan) ja sitten lisätään paprikat. Tarkoituksena on saada tavarasta lähes al denteä, kasvikset kypsyvät vielä hivenen lopuksi kastikkeessa. Nopeammin kypsyvät lisätään myöhemmin. Valutetaan kasvikset heti kun ensimmäiset ovat kypsymässä ja jätetään odottamaan kastiketta.

Laitetaan riisi hautumaan kannelliseen pataan tai paistokasariin. Kuullotetaan kolmisen desiä riisiä seesamiöljyssä, lisätään sitten vettä noin kaksi kertaa riisin pinnan ylle. Annetaan kiehua ilman kantta kunnes pinta on lähes kraatereilla, mutta riisi on vielä selvästi löysää. Laitetaan kansi päälle, pienennetään teho jonnekin kolmosnopeuden tietämiin ja riisi on kypsää osapuilleen kastikkeen kanssa samaan aikaan (tai kunnes se on irtoavaa tai hieman tahmaista). Dokumentoidaan tämäkin, koska jengin on niin kovin vaikean tuntuista saavan järkevää riisiä aikaiseksi.

Kasariin tai vastaavaan sopivaan kastikekippoon silputaan salottisipuli ja valkosipulit pieneksi silpuksi, sekä raastetaan raastetaan päälle inkivääriä. Kuullotetaan parissa ruokalusikallisessa seesamiöljyä - ei saa missään tapauksessa ruskistaa tai polttaa. Kaikki muutkin mausteet ja sopivasti chiliä, etikkaa tarvitaan, mutta pari ruokalusikallista on ollut aina liian etikkaista mun makuun. Mulla ei ollut sherryä käsillä, mutta korvasin toisen desin ananasmehua tällä kertaa valkkarilla, koska sitä sattui olemaan hollilla. Ainakin toisen ananaspurkin sisältö lisätään kastikkeeseen myöhemmin, kaksi on ehkä liioittelua. Tee vaikka jälkiruoka niistä: ananaat pannulle, hunajaa, paahdetaan, jäätelöä - om nom nom. 

Haudutellaan ehkä viitisen minuuttia, mulla meni hieman kauemmin, koska koitin pienennellä etikkaisuutta. Sekoitetaan 2 rkl vettä ja 1 rkl perunajauhoa hyvin ja lisätään ohuena norona ja sekoitetaan, kiehautetaan hieman kunnes kastike sakenee. Lisätään kasvikset (ml. ananaat) ja kanat kastikkeeseen - syödään. Estetiikasta välittävä tai vähemmän nälkäinen olisi jättänyt sipulit ja ehkä inkivääritkin isommiksi palasiksi ja sitten siivilöinyt kastikkeen ennen suurustamista.

Verbaalisesta iloittelusta huolimatta koko värkin saa kasaan samassa ajassa kun riisi hautuu, eli noin vartissa ja säätöineen 20 minuutissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti