9. joulukuuta 2009

Punajuuri-aurajuustojauhelihavuoka

Enpä ole hetkeen tehnyt mitään erityisempää, tai oikeastaan mitään muutakaan. Tänään tuli sitten viriteltyä hieman. Jossain reseptinhakumatkalla päädyin muistaakseni Kotilieden - tai vastaavan aviisin - sivuille ja törmäsin punajuurivuokaan. Sehän kuulosti hyvältä - lisäksi alkuviikosta duunipaikan ruokalassa oli vastaavaa viritelmää Aurajuustolla höystettynä. Paitsi, että juusto ei ollut Auraa, vaan jotain pistävänmakuista halpissotkua. Hyvä Sodexo, ikään kuin taso jo muutenkaan olisi kuin vain askeleen edellä koulun laitoskeittiötä.

Ylipäänsä jonkun muun juuston kutsumisesta Aurajuustoksi pitäisi vähintään sakottaa, mutta melkeinpä myös lyödä. Aurajuusto on melko pehmeä, kermainen, ja miedon makuinen sinihomejuusto, ja ainakin minun makuaistini mukaan muistuttaa melko vähän muita sinihomejuustoja. Ehkä Gorgonzolassa on sama maku. Mutta ainakaan siitä ei tule pistävän katkeraa.

Mutta joka tapauksessa laatikosta tuli varsin mainiota, vaikka se on tähän mennessä visuaalisesti kauheimman näköinen ateria, mitä on tullut tehtyä. Jos punajuuren korvaa keltajuurella, esteettisyys luultavasti paranee luultavasti, lisäksi valmistus on vähemmän sotkuista. Keltajuuri maistuu punajuurelle, mutta ei sotke ja, no, on keltainen. Citymarketissa näitä ainakin on näkynyt.

Resepti
Valmisteluun n. 15 min, uunissa 30-45 minuuttia

  • 0,5 kg perunoita
  • 0,5 kg puna- tai keltajuurta
  • 2 dl ohrariisi-seosta (kuivana, keitetään)
  • 0,5 kg (naudan) jauhelihaa
  • 1 isohko sipuli (100-150 g)
  • 1 paketti Aurajuustoa (170 g)
  • 2 dl ruokakermaa
  • 1 kanaliemikuutio
  • 1 rkl jauhelihamaustetta (paprikaa, suolaa, mustapippuria, sipulijauhetta, valkosipulia, basilikaa)
  • pari tl timjamia ja/tai rosmariinia
Ohrariisiseos keitetään ohjeen mukaan ja kanaliemikuution kera kypsäksi. Koska tähän menee noin 20 minuuttia ja 5 dl vettä, odotellessa ehtii raastaa perunat ja punajuuret. Raaste kannattaa kipata suoraan siivilään ja puristaa sekä valuttaa ylimääräiset nesteet pois, niitä tulee aika reilusti. Jauheliha ruskistetaan sipulin kera ja maustetaan. Jauhelihamauste osoittautuikin aika mainioksi valmismausteeksi, sillä siinä on kaikki keskeiset tarvittavat mausteet (ja toki natriumglutamaattia).

Kun riisiohra on kypsää, sekoitetaan kaikki ainekset, mausteet ja murustettu Aurajuusto sekaisin, sekä kaadetaan pari desiä kermaa päälle. Kerma ei ehkä ole välttämätöntä, mutta kun alkuperäisessä ohjeessa mokomaa oli, niin miksei tässäkin. Pieni pala Auraa kannattaa jättää koristeluun ja murustaa se vasta annoksen päälle. Laatikon maku on pehmeän makea ja sulamattomana tuosta saanee mukavasti särmää lisää.

Uunitetaan 30-45 minuuttia, tai kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Sitten vain syödään, punajuuri ja Aura sopivat mahtavasti yhteen. Laatikko on hyvin täyttävää - "hearty" sanoisi amerikkalainen - ja sopinee lihavammautuneellekin jos korvaa jauhelihan soijarouheella. Jos on proteiininen olo, niin kait sen voi vain jättää poiskin.

Seuraavaksi sinappia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti