25. joulukuuta 2009

Joulusafkat, omenalla täytetty kalkkunarulla

No niin. Eilen keiteltiin perunat ja lantut, sekä imellytettiin perunalaatikkoa yön yli. Nämä ovat aivan perusreseptejä, resepteiksi valitsin tällä kertaa ne, jotka Google ensimmäisenä päätti näyttä, eli seuraavat:

Lanttulaatikkoon en lisännyt siirappia, sillä laatikko tuntui jo muutenkin melko makealta. Valkopippuria taisi tulla hieman liikaa, vastajauhetussa olikin yllättäen potkua. Perunalaatikkoon sen sijaan lisäsin siirappia pitkästä - yli 10 h - imellyttämisestä huolimatta. Sain sen just uunista ja maku ei vieläkään ole erityisen imelä, mutta eipä sen ällömakeaa tarvitsekaan olla. Vissiin "suomalainen uuniperuna" ei ollut paras vaihtoehto. Rosollista en edes pidä, mutta vaimo sitä haluaa, niin tehdään saman "eka hitti" -linjan mukaisesti. Ainakaan tähän versioon ei lisätä anjovista tai mitään muutakaan järjenvastaista.

Varsinainen clue päivälle onkin kalkkunarulla riisi-omena-selleritäytteellä. Täyte on perijenkkiläistä, mutta rulla taas on sovelma joskus Etiketti-lehdestä löydetystä virityksestä (gorgonzolaa ja jotain rullattuna kalkkunaan). Viime vuonna tein yhden version molempia parin kilon kalkkunarullasta, koska kokonaista filepalaa ei ollut enää ostohetkellä Citymarketissa. Jenkkiversio voitti. Seuraavassa SI-järjestelmällistettynä resepti ensin omaksi ilokseni, täsmentelen sitä myöhemmin jos tulee tarve.

Klasun rautakaupassa myydään näppäriä teräksisiä mittoja, joissa on sekä imperialistiset yksiköt että moderniin maailmankuvaan kuuluva järjestelmä edustettuna samoissa kuorissa. Melkein mieluummin kuitenkin konvertoin erikseen, sillä rapakontakaiset vähämieliset ystävämme mittailevat nesteitä sekä unsseissa että kupeissa. Googlen kanssa onneksi konversio onnistuu helposti, jos ei ole vanhaa kunnon units -ohjelmaa käsillä. Typotetaan esimerkiksi "1 cup in dl" ja katsotaan mitä saadaan tulokseksi.

Omenatäytteinen kalkkunarulla
Alkuperäinen resepti on täällä kokonaiselle kalkkunalle, tämä on enemmän tai vähemmän mukaelma. En jaksanut skaalata yksiköitä kokonaisiin deseihin, laitetaan hieman tuohon suuntaan. Määrä on noin viiden kilon kalkkunan täytteeksi, mutta tehdään tämän määrien mukaan sillä vaikka täytettä jäisikin yli, niin se on mainio lisuke.

 • n. 1 kg kimpale kalkkunan filettä
 • 4,2 dl vähäsuolaista kanalientä 
 • 1,2 dl omenamehua (käytetään kahdessa osassa)
 • 0,5 tl suolaa
 • 2,4 dl riisiä (alkuperäisessä on tummaa riisiä, sen keittelyyn menisi koko terveys)
 • 0,7 dl rusinoita (vaaleita)
 • 1,2 dl hienoksi hakattua varsiselleriä
 • 1,2 dl hienoksi hakattua sipulia
 • 1 rkl voita
 • 2,4 dl hapanta omenaa
 • 1/4 tl pippuria
 • 3/4 tl salviaa
 • 1/4 tl timjamia
 • ripaus meiramia
 • ripaus mausteneilikkaa
Näistä jälkimmäiset mausteet (pippuri, salvia, timjami, meirami, mausteneilikka) ovat jenkkien käsitystä "poultry seasoning" maustesekoituksesta, eli osapuilleen siipikarjamausteesta. Koitetaan tätäkin.

Kuullotetaan hetki riisiä öljyssä (tämä on vakiotapa, tuntuu tulevan aina parempaa näin) ja lisätään kanaliemi (1 kuutio + 4,2 dl vettä) ja 0,7 dl omenamehua rusinoiden kera ja keitellään kypsäksi. En lisää suolaa, koska kanaliemessä on sitä useimmiten tarpeeksi.

Kuullotetaan silputtu selleri ja sipulit voissa noin 2 minuutin ajan, lisätään omenakuutiot ja sekoitellaan vielä 3 minuuttia, kunnes kaikki ovat pehmeitä. Sekoitetaan riisiin loppujen mausteiden ja lopun omenamehun kera.

Kalkkunakimpaleesta pitäisi saada rulla. Etikettilehden ohjeen mukaan ensin leikataan rintaan viilto pituussuunnassa niin, että toiselle puolen jää paksuhko nivel pitämään lihaa kasassa. Käännetään pala ja tehdään vastakkaiselta puolelta vielä viillot siten, että muodostuu haitari. Laitetaan pöydälle paperin päälle ja nuijitaan kevyesti ohueksi levyksi. Levitetään täyte tasaisesti ohueksi kerrokseksi ja kaavitaan koko komeus rullalle. Sidotaan kiinni - kaupasta saa näppäriä silikonisia sitomisvälineitä, jotia voi käyttää useamman kerran. Jos ei meinaa pysyä kasassa, niin olen varustautunut askilla coctail-tikkuja.

Koitetaan mitä saadaan kasaan.

Ja koitettiinhan. Linnun rinnan rullaaminen olikin odotettua haastavampi operaatio, sillä elukka joko ei ollut kasvanut tasaisesti tai kyseinen pala oli aaaaaavistuksen verran vinoon sahattu. Joka tapauksessa, leikkelinkin haitarikuviota poikittain, taoin lihan sileäksi, suolasin pinnan kevyesti ja "täytin" täytteellä - sitä taisi kulua melkein kolme kauhallista. Koko hommaan tuhraantui reilut kaksi tuntia (tein kyllä rosolliaineksetkin samalla), eikä vähiten siksi, että tarvittavat rusinat olivat joko kaupan hyllyllä tai viime vuotiset "pilaantuneina" poistettu kierrosta. Onneksi on 24H Nesteitä.

Kalkkuna oli melkoisen helppo sitoa silikoninaruilla rullaksi (pysyi jopa kasassa!). Paistoin rullaan mukavan pinnan pannulla ja laitoin uuniin, varmaan tuo on parissa tunnissa valmis. Parin jämälihapalan kanssa tehdyn makutestin perusteella tästä tulee varsin onnistunut viritys. Seuraavan kerran taidan tehdä tätä kun on niin paljon syöjiä, että voi täyttää koko kalkkunan.

Kastikkeeksi taidan viritellä rosollikasvisten keitinliemestä, kalkkunan paistoliemen jämistä, voista, sinapista ja tujauksesta kermaa jonkinlaisen kastikkeen. Keitinlientä jäi noin 5 dl, keittelen sen salottisipuleiden, laakerinlehden ja timjamin kera hiljaa kokoon ja katsotaan minne joudutaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti