9. joulukuuta 2009

Sinappia

Vuosikymmenen alkupuolella sfnet.harrastus.ruoka+juoma -ryhmässä pohdittiin hyvän sinapin ohjetta. Minä en silloin vielä juurikaan pitänyt sinapista, mutta yksi simppei sinappiohje jäi muistiin. Ryhmästä googlaamalla löytyy koko joukko muutakin ja keskustelua sinapin tekemisestä.

Joulusinappi

 • 1 osa sinappijauhetta (Coleman's)
 • 1 osa sokeria
 • 1 osa kermaa
 • 1 osa kananmunaa
 • mausteeksi etikkakurkkujen lientä pari rkl + ehkä brandya tai konjakkia
Coleman's purkki on 2 dl, joten sen mukaan kun laskee, saa aineet kasaan. Kuivat aineet sekoitetaan ensin ja sinapista vispataan paakut pois, päälle sekoitetaan hiljaksiin kananmunat ja kerma. Keitellään liedellä vesihauteessa, tai riittävän paksupohjaisessa kattilassa, kunnes seos sakeutuu riittävästi ja tajunta alkaa hämärtyä. Lopuksi maustetaan etikkaliemellä ja konjakilla. Sinapista tulee varsin paksua, eikä erityisen esteettistä, mutta maku on kunnossa.

Mitään kauheaa tulilientä ei kannata sinappiin lisätä, koska se kyllä maistuu. Savuinen viski ei muuten toimi mun mielestä, vaikka muuten pidänkin viskistä enemmän kuin konjakista.

Mutta tällä kertaa tein hieman erilaisen virityksen. Sinappiahan voi tehdä melkein miten vain sotkemalla sinappijauhoa tai murskaamalla siemeniä johonkin nesteeseen. Nyt lähdettiin etsimään omaa sinappia. Tavoitteena oli osapuilleen saman makuinen kuin edellinen, mutta vähemmän makeutta ja enemmän liikkuvuutta. En pidä kovin vetelistä sinapeista, mutta veitsellä leikkaaminen on jo liioittelua.

Sinappi 1
Sekoitteluun menee 30 sekuntia ja keittelyyn ehkä 10-20 min
 • 2 dl Coleman's jauhetta (1 prk)
 • 1 dl sokeria
 • 2 kananmunaa
 • 0,25 dl mallasetikkaa
 • 1 dl olutta
 • 0,5 dl hunajaa
 • 0,5 dl konjakkia
Sekoitetaan ensin kuivat aineet ja vispaillaan paakut pois sinappijauheesta. Konjakkia ja hunajaa lukuunottamatta sekoitetaan nestemäiset aineet ja sekoitetaan huolellisesti. Kun seosta kuumennetaan, hunajan saa liukenemaan helpommin. Kun sinappi alkaa olla riittävän paksua, lisätään konjakki ja lämmitetään vielä hetki. Kovin paksua tästä ei varmaan saakkaan, mutta varsin sakeaa kylläkin. Sinappiahan ei ole mikään pakko kuumentaa, kuumentamatta saanee nestemäisempää sinappia.

Oluena oli Olvin Tumma täysmallaslager ja konjakkina Hennessy finest, eli niiden halvimpia tekeleitä. Kait se on sama mitä näiden sijaan käyttää, näitä nyt oli tällä erää hyllyssä. Viimeksi maustin sinappia viskillä (Bowmore Mariner muistaakseni), sitä edellisellä kerralla jollakin halvalla brandylla ja ensimmäisellä yrityksellä  pelkällä etikkaliemellä.

Maku oli varsin ok, mutta turhan etikkainen. Ehkä vain pari rkl olisi loppujen lopuksi riittänyt, mutta maku varmaan myös kypsyy kun sinappia pitää jonkin aikaa jääkaapissa. Alunperin käytin vain yhden desin sokeria,  keittelyn aikana maistellessa lisähunaja alkoi tuntua hyvältä idealta. Konjakkiakaan ei välttämättä tarvita, mutta se tuntui tuovan makeaa tukevuutta sinapin runkoon. Sinappi on varsin voimakas, ei ehkä tulinen. Se vaatisi chiliä, ehkä ensi kerralla voisi osan tulistuttaa chilijauheella.

Ensitestit keittokinkkuviipaleiden kera olivat varsin positiivisia, mun makuun liiallista etikkaisuutta lukuunottamatta. Seuraavalla kerralla varmaan puolitan etikan, tai vain maustan sillä lopuksi, ja lagerin sijaan käytän jotain stoutia tai portteria, vaikka Koffin Portteria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti