23. joulukuuta 2009

Mozzarellakanaa ja juurespataa

Nämä viritykset tuli tehtyä jo viime viikonloppuna, mutta enpä ole ehtinyt plogin ääreen. Gordon Ramsayn F-word on mainio sarja, kokkausta, kisaa ja sähellystä. Yksi mainioista esitellyistä resepteistä oli leivitetty kana salaatilla ja mozzarellalla. F-wordin sivuilta löytyy tarkemmat ohjeet, tämä oli taasen oma näkemys. Lisukkeeksi tein muusin sijaan mainioita haudutettuja juureksia, koska niitä kerran teki mieli. Muusi ehkä toimisi paremmin.

Mozzarellakana
valmistelut 20 min, toteutus 40 min


  • 2-4 kanan rintafilettä
  • rasiallinen luumutomaatteja
  • mozzarellapallo tai parikin
  • parmesaania
  • tuoretta basilikaa
  • pari salottisipulia
  • valkosipulin kynsi
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl maitoa
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 dl jauhoja
  • suolaa, pippuria, basilikaa
Lämmitetään uuni 200 asteeseen. Kanat kannattaa tehdä vasta kun pata on melkein valmis, koska tämä on nopea operaatio.

Alkuperäisessä fileet olivat hyvin ohuita tai halkaistiin kertaalleen, niin että niistä tuli leveä ja ohuehko lätty, minä en jaksanut. Maustetaan fileet suolalla ja pippurilla (jauhojen suolaaminen / maustaminen lienee helpointa), pyöritellään fileet ensin jauhoissa, sitten vatkatussa kananmunassa, johon on lisätty maitoa, ja lopuksi korppujauhoissa. Paistetaan rapeaksi pinnalta, parisen minuuttia ehkä, ja sitten uunin levylle odottelemaan salaattia. Jos rasvaa tuli käytettyä kunnolla, niin kannattanee kuivata paperilla, jottei pinta pehmene.

Tehdään täytesalaatti; silputaan salottisipuli ja valkosipuli,  kuullotetaan oliiviöljyssä ja lohkotaan luumutomaatit päälle. Maustetaan suolalla ja pippurilla kevyesti. Alkuperäisessä käytettiin kuivattua basilikaa, mä käytin pakastimesta silputtua tuoretta. Haudutellaan kunnes tomaatit ovat pehmeitä.

Tomaattikastike kasataan keoiksi rintapalojen päälle ja päällystetään mozzarellasiivuilla. Päälle raastetaan parmesaania. Uuniin 8 minuutiksi, kunnes mozzarella on tasaisesti sulanut ja saanut väriä.

Juurespata kuohuviinissä

Tätä tehtiin vuosikausia sitten hirvenlihapullien lisukkeeksi. Hirvenlihapullat olivat mainioita, mutta tätä tuli santsattua enemmän. Varmaan kuohuviinin makeus ja pieni mausteisuus potkivat sopivaan hermoon.

  • neljä keskikokoista kiinteää perunaa (jauhoiset toimivat myös, niistä tulee vain paksumpi liemi, mutta peruna sitten hajoaa joukkoon eikä ole niin esteettisen näköistä)
  • 3-4 porkkanaa
  • 100-150 g lanttua
  • pari palsternakkaa (ehkä 125 g)
  • 1 purjosipuli
  • puolikas bataatti (saman verran kuin perunoita)
  • 5 cm inkivääriä (ainakin)
  • 1 plo (tai vähän vajaa) makeaa tai puolimakeaa kuoharia (0,5 l riittää)
  • (pari laakerinlehteä, kanelitanko)
  • 1 kanaliemikuutio
Juuresten määrä on heitetty ihan hatusta, mutta vajaa kilo sälää oli, eli suunnilleen kolmen litran pata tuli täyteen. Kuoritaan ja paloitellaan juurekset reilun kokoisiksi palasiksi, kannattaa tehdä ainakin parin sentin kimpaleita. Inkivääri raastetaan joukkoon tai silputaan hyvin pieneksi, muuten syödessä saadaan pieniä pistävän makuisia mausteisia ylläreitä suuhun, mikä ei ole oikeastaan lainkaan mukavaa. Purjosipulin renkaat ja nopeimmin kypsyvät juurekset (bataatti, porkkanat) tulevat päällimmäiseksi, jolloin ne lähinnä höyrystyvät.

Kaadetaan pullo kuoharia päälle ja lisätään mausteet. Kanaliemen sijaan voi varmaan lisätä myös vaikka 10 mustapippuria, mutta niitä on hankala kauhoa pois padasta. Pata peittyy noin puoliksi, mikä on ihan ok. Kiehautetaan ja annetaan hautua kypsäksi, ehkä noin 30-40 minuuttia. Kannattaa tökkiä välillä, ylikypsinä vihannes kuin vihannes on kammottavaa.

Encore
  • juurespadan jämät
  • 4-5 jauhoista perunaa
  • 1-2 kuivaa chiliä tai hieman jauhetta
  • 0,5 l vettä (riippuu juuresten määrästä)
  • 0,5 - 1 dl kermaa
Vaikka juurespataa tuntuu tulevan reilusti, siitä saa loistavan keittopohjan seuraavaksi päiväksi tai parin päivän  kuluttua. Keitetään perunat kypsiksi reilussa 0,5 litrassa vettä. Ei heitetä vettä mäelle, vaan kaadetaan juureskuutiot päälle ja annetaan lämmitä. Soseutetaan tai muusataan juurekset, lisätään tujaus kermaa pehmittämään keittoa. Sitten vain syödään, mausteinen ja hieman kermainen peruna maistuu loistavalle. Mä laitoin 2dl kermaa, mutta se oli liioittelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti