23. joulukuuta 2009

Tattaripuurovehnäleipä

Keittelin epähuomiossa ylimäärin tattaripuuroa ja tein jämistä leipää. Sehän onnistui.


  • 2-3 dl tattaripuuroa
  • 2 dl vettä
  • 5-6 dl vehnäjauhoa (tää tuli kokeiltua)
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl oliiviöljyä (tms. sopiva tujaus)
Tein leivän leipäkoneen taikinatoiminnolla. Puuro, nestemäiset aineet sekä sokeri ja suola (+ mahd. mausteet) pohjalle, kasataan loput jauhot keoksi päälle, tehdään kekoon pieni kuoppa ja lisätään siihen pari teelusikallista kuivahiivaa. Käynnistetään taikinaohjelma; noin 1,5 tunnissa pitäisi olla kohotettu leipätaikina valmis. Tämä resepti on juuri tuollaiseen isoon leipäkoneeseen sopiva. Lisäsin ensin kolme tai neljä desiä jauhoja ja ekan vatkaamiskerran jälkeen lisäsin vielä pari-kolme ja aloitin ohjelman alusta, tämä tuntui toimivan.

Kaavitaan taikina limpun muotoiseksi möykyksi pellille ja tehdään taikinaan pari viiltoa. Taikinan pitäisi olla löysähköä. Lämmitetään uuni 200 asteeseen ja leipä voi vielä kohoilla uunin lämpeämisen ajan. Paistellaan noin tunnin ajan, leipä on kypsä kun sen koputtelusta kuuluu ontto ääni.

Mutta mausta olin oikein positiivisesti yllättynyt. Maku on miedohko ja rakenne sellainen pehmeä, mitä on tottunut saamaan kaupasta tai aivan tuoreesta leivästä. Täytyy selkeästi tehdä uudelleen. Vielä kun keksisi miten oikeasti saa ohuen ja rapean kuoren kehitettyä (vedellä kastelu + kupillinen vettä uunissa ei kyllä tunnu mulla toimivan lainkaan, kuten ei myöskään pyyhkeeseen kääriminen).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti