Sian lisäksi lisäsin n. 50 g meetwurstia ja paahdoin sen sian palojen joukossa rapeahkoksi. Tämän ansiosta suolaa ei olisi tarvinnut lisätä lainkaan. Borlottipapuja (tai borlotto-) ei ollut lähikaupassa, joten käytin tavallisia ruskeita papuja. Niistäkin tulee ihan mukuva sose. Lipstikkaakaan ei ollut, mutta koska sen pitäisi maistua samankaltaiselle kuin lihaliemikuution mausteet, korvasin toisen kanaliemikuution lihaliemikuutiolla. Worcester-kastiketta ei ollut, joten lisäsin chilikaupan Jack Daniels -grillikastiketta (se maistuu hieman samalle).
Piripirin sijaan taas käytin intialaista chiliä, joka yhdellä teelusikallisella taikoi liemen keyvesti tuliseksi. Sipulikin oli punasipulia ja persiljan jätin kauppaan, koska en pidä tuoreesta persiljasta. Taustalla soi Musiikin ystävälliset kasvot (liiiiiihaaaaaakiiiiiiiiirrrrrjaaaaaaaaa) ja kanssa-artisti YUP:n Keittoruokaa.
Mutta keitto oli oikein mainiota, tukeva, maukas ja chilin kanssa mukavan tulinen. Tämä palautti uskon sikaan ruoka-aineena. Smetanasilmä kruunasi keiton ja hiivaleipäkin onnistui. Vastoin kaikkia järjen sanoja, en nauttinut keittoa tumman oluen kanssa. Sen sijaan testasin Laitilan panimon jouluportterin, joka ei nimestään huolimatta ole olutta, vaan limonadimainen mallaspohjainen juoma. Hyvää. Maku muistutti lähinnä Olvin Omenalimonadia (sitä mustaa, joka ei kyllä muistuta omenaa lainkaan).
Mutta asiaan. Hiivaleipä tuli tehtyä vahingossa, koska vanhahko kuivahiiva ei tainnut jaksaa kohottaa leipää kunnolla. Siirryin sujuvasti taikinan juuren tekemiseen. Alkuperäinen resepti löytyy useammastakin lähteestä. Tämä on mukavan simppeli leipä, jota tehdessä ei tarvitse liata käsiään. Leipäkoneella tällaista makua ei saa, eikä oikein mikän kaupasta saatava leipäkään vastaa tätä. Leipien rakenne on useimmiten aivan liian kuohkea.
Hiivaleipä
Juuri:
- 0,5 l vettä
- 2 rkl siirappia, sokeria tai hunajaa
- 6 dl hiivaleipäjauhoja
- 0,5 pussia kuivahiivaa
Sekoitetaan aineet ja jätetään vuorokaudeksi odottelemaan. Tuloksena pitäisi olla kupliva, osittain kohonnut taikina.
Taikina:
- 2 tl suolaa
- 5-n dl hiivaleipäjauhoa
- sulaa voita tai öljyä (aika monessa ohjeessa lisätään, mä en käytä kuin ehkä oliiviöljyä maun vuoksi)
Tämän tyyppisellä virityksellä saa leivän rakenteesta kuohkean, eikä sellaista tyypillisen sakean jauhoista ja melkein kuivaa, kuten aika usein kotitekoisista leivistä tulee. Ehkä pitäisi ostaa muutama leipävuoka ja koittaa onnistuuko tällä reseptillä vuokaleipä. Tavallisten limppujen tekeminen on aivan liian vaivalloista ja sotkuista, jotta sitä jaksaisi harrastaa muuten kuin kokeilumielessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti