14. marraskuuta 2009

Perunarieska

Pidän kovasti rieskasta, mutta sitä ei täältä etelästä löydy ja kunnollisen tekeminen on osoittautunut yllättävän haastavaksi. Tähän asti.

Kirosin aiemmin epäonnistuneita gnoccheja ja unohdin taikinanjämät (vajaa kilo) jääkaappiin viikoksi. En viitsinyt heittää sitä menemään ja koska taikinahan on periaatteessa (kananmunaa lukuunottamatta) rieskaa, ajattelin paistaa ne.  Makutestin perusteella taikina oli vielä voimissaan, joten työnsin sen pienten valmistelujen jälkeen uuniin.

"Kuin naan-leipää, muttei sinnepäinkään" kommentoi vaimo. Hyviä näistä tuli, tämä on toistaiseksi onnistunein rieskakokeilu tähän mennessä. Rieskat ovat hieman sitkeähköjä Seuraavaksi ohje:

Ohje
Valmistusaika: 45 minuuttia työstö, kokonaisaika noin viikko
  • 1 kilo jauhoisia perunoita
  • noin puoli kiloa jauhoja
  • 1 kananmuna
  • suolaa 
 (noin puolet määrästä lienee järkevä)

Perunat keitetään ja muusataan. Sekoitetaan joukkoon kananmuna, hieman suolaa ja jauhoja niin kauan, että sotkusta tulee taikinamaista siten, ettei se enää liimaudu kaikkeen näkyvillä olevaan. Taikina kääritään kelmuun tai työnnetään pussiin ja sitten jääkaappiin, jonne se unohdetaan viikoksi maustumaan. Käytännössä varmaan päivä tai pari riittää.

Parin päivän kuluttua taikinaan lisätään hieman jauhoja, jotta siitä saa tehtyä pieniä palloja, jotka taas saa kaulittua parin kolmen millin paksuisiksi lätyiksi ilman, että ne jämähtävät kaulimeen ja alustaan. Lättyjen koolla ei ole väliä, mutta paksuuden pitäisi olla sama, jotta ne paistuvat yhtä aikaa. Taikina kohoaa jonkin verran, joten hirveän paksuja ei varmaan kannata tehdä. Minulla taikinaa oli vajaan kilon verran, mistä sai kolme pellillistä rieskoja.

Rieskoja paistetaan uunissa 250 asteessa vajaat 10 minuuttia, kunnes pinnassa on rieskamaisen ruskeita laikkuja. Ei muuta, syödään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti