29. marraskuuta 2009

Dippejä ja booli

Kaveri meni täyttämään vuosia ja tämähän oli sopiva tilaisuus vähentää omista hää/synttärikekkereistä ylijääneitä booliaineksia. Minulle iski myös dippihimo, joten tein muutamia dippejä maissilastujen seuraksi. Dokumentoidaan ne nyt samalla, kuten käytetty boolikin. Teen aina dippini itse, koska se on helppoa ihan perusmaustekaapin sisällön avulla ja lisäksi useimmat valmisdipit maistuvat järkyttävälle.

Tomaattichili-inkiväärimössö
Teen tämän kaltaista viritystä aika usein kastikkeeksi. Toimii pitsapohjassa (ilman inkivääriä, sekä basilikalla ja oreganolla maustettuna) ja paahdettujen perunoiden ja kanan kastikkeena.
  • 1-2 puna- tai keltasipulia (n. 100 g)
  • reilusti valkosipulia, käytin yhden kokonaisen yksikyntisen
  • 500 g tomaattimurskaa
  • chiliä runsaasti
  • pari rkl etikkaa
  • pari rkl sokeria
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • suolaa tai soijaa
Sipuli ja valkosipuli kuullotetaan öljyssä. Jos chili on kuivattua, se kannattaa murskata ja laittaa joukkoon pöhisemään. Käytin kaksi punaista chiliä - niitä, mitä nyt yleensä marketissa on - mutta keitos tuntui vielä hieman miedolta ja lisäsinkin pari reilua teelusikallista chilikaupan sauhua. Lisätään tomaattimurska, etikka ja sokeri, joilla poistetaan turha tomaatin happamuus. Jos haluaa kastikkeesta tomaattisempaa, niin voi  lisätä tomaattipyrettä tai silputa muutaman aurinkokuivatun tomaatin mukaan. Inkivääriä tarvitaan senttti tai pari, käytin kuivattua galangajuuren palaa, koska en jaksanut raastella.  Maustetaan suolalla tai  soijalla. Haudutetaan kunnes rakenne on sopivan paksu, ehkä 20 minuuttia.

Valkosipulilinssidippi
Tämä oli oikestaan salaatinkastike, joka löytyi jostain ruokablogista kun koitin keksiä käyttöä punaisille linsseille. Toimii dippinä ja tortillojen kastikkeena.
  • 1 dl punaisia linssejä
  • 2,5 dl maustamatonta jogurttia
  • 1 valkosipuli raastettuna - tai niin paljon kuin kehtaa (yksi kynnetön sopii mun mielestä)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
Punaisia linssejä keitetään n. 15 minuuttia, eikä niitä tarvitse liottaa etukäteen. Valutetaan turhat vedet pois ja annetaan jäähtyä - keitinveden varmaan voisi maustaa etukäteenkin. Sitten vain sekoitetaan ainekset. Pippureilla maustettu oliiviöljy on mainiota tämän kanssa. Maustetaan suolalla sopivaksi, ehkä teelusikallinen riittää. Päälle rouhitaan vielä hieman mustapippuria, se tukevoittaa makua.

Tässä välissä pitää taas valittaa, että nämä nykyiset maustamattomat, rasvattomat, laktoositottomat ja ravinteettomat jogurtit ovat aivan hanurista. Ne ovat veteliä ja kitkerän happamia. Valion Bulgarian jogurtti on etäisesti kelvollista, mutta kannattaa ehdottomasti ostaa sellaisessa pienessä "sangossa" olevaa turkkilaista jogurttia. Se on paksua, pehmeää, samettista ja muutenkin mainiota. Siitä ei kyllä valitettavasti taida olla pierutautisille tarkoitettua versiota.


Chilikermaviilidippi
  • 1 prk kermaviiliä (vähärasvaiset voi jättää kauppaan)
  • valkosipuli- tai yrttisuolaa
  • (valkosipulijauhetta)
  • chilijauhetta
  • paprikajauhetta
Sekoitetaan ainekset kermaviiliin. Valkosipulin kanssa ei kannata liioitella, chilin kanssa kylläkin. Käytin Intiasta raahattua chilijauhetta (Chinni's chilli powder), joka on reippaasti tulisempaa kuin täältä normaalisti saatava. Piripiri toiminee myöskin. Makealla paprikajauheella dippiin saadaan tukevuutta, mikä ei pelkällä chilillä onnistu. Ripaus mustapippuria ei varsinaisesti huononna dippiä.  Annetaan maustua jääkaapissa n. 20 min ennen tarjoilua.

Basilikapersiljadippi
06.06.2010

  • 2-4 tl kuivattua persiljaa
  • 2-4 tl kuivattua basilikaa
  • mustapippuria, suolaa

Mausteita tulee "noin" määriä, maku kannattaa testata. Maku voimistuu jääkaapissa, joten ihan kohdillen ei tarvitse osua.

Booli
Tätä juotiin omissa hää/synttärijuhlissa ja resepti löytyi intensiivisellä surffaamisella Internetin kätköistä. Monet booleista ovat aivan liian makeita, mutta tämä toimii ainakin minulle. Rakenne on osapuilleen sama kuin Cosmopolitan-drinkissä. Alkon boolilaskurin avulla voi hoitaa skaalauksen tästä tulee noin 5,7 prosentin vahvuinen liuos, josta alkoholi ei puske läpi. Noin seitsemässä prosentissa alkoholi maistuu jo turhan paljon, joten kannattanee vain varautua juomaan enemmän ennemmin kuin säätää vahvempaa boolia.

  • 1 osa vodkaa
  • 1 osa cointreau-likööriä (tai triple sec)
  • 4 osaa sitruunanmakuista soodavettä
  • 8 osaa karpalomehua
  • limemehua (1 lime per 1 tai 2 litraa, maistamalla huomaa)
Kaikkien ainesten kannattaa olla kylmässä, jotta ei turhaan tarvita jääpaloja laimentamaan makua. Käytin Lidlin sitruunanmakuista Freeway -mineraalivettä, sekä McEnnedy karpalojuomaa. Jos jostain saa käsiinsä oikeaa karpalomehua, niin kannattaa ehkä käyttää mineraaliveden sijaan Spritea tai vastaavaa, jottei seoksesta tule liian hapanta. Muutaman iteraation jälkeen yo sekoitus tuotti parhaan tuloksen, Spriten käyttäminen tekee boolista liian makeaa mun makuun. Myöskin Marlin karpalorypälejuoma on turhan makeaa. Limen kanssa ei kannata liioitella, mutta ilman sitä maku jää liian ohueksi. 

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti