29. marraskuuta 2009

Tortillaa ja quesadilloja

Quesadillat ovat pannulla lämmitettyjä tortilloja, joiden välissä on juustoa ja kaikkia muita hyvyyksiä. Resepti on simppeli ja niitä on pilvin pimein, mutta dokumentoidaan tämä omakin viritys. Sisuksen täytteitä voi varioida miten vain, mutta tortillat kannattaa voidella sulate- tai tuorejuustolla - näin niistä tulee paljon parempia. Tämäkin opittiin tuijottamalla jotain kokkiohjelmaa krapulassa. Valkosipulilla tai paprikalla maustettu juusto toimii oikein hyvin.

  • 400 g naudan paistijauhelihaa
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 2 punasipulia (100 g pala)
  • 2 rkl sokeria
  • valkosipulia
  • chiliä
  • juustoraastetta ehkä 200 g (mulla oli musta- ja punaleimaista emmentalia)
  • isoja vehnätortilloja (tai minkä kokoisia paistinpannuun mahtuu)
  • Viola Afrikan paprika -tuorejuustoa
  • kermaviiliä, paprikaa, tomaatteja, kurkkua, salaattia ja tomaattisalsaa lisukkeeksi
Silputaan toinen sipuli ja valkosipuli ja kuullotetaan ne pannulla. Ruskistetaan jauheliha ja maustetaan suolalla. Olen tykästynyt yrttisuolaan, se toimii mainiosti kun tehdään mausteisia pöperöitä. Kun jauheliha on ruskistunut, lisätään tomaatti ja sokeri, sekä chiliä niin paljon kuin kehtaa. Jos käytetään hyvin vahvaa salsaa (jota unohdin tällä kertaa ostaa, enkä jaksanut tehdä itse), niin maustamisen voinee jättää vähemmälle. Minä en jättäisi. Annetaan hautua kunnes liiat nesteet ovat haihtuneet, ehkä 15 minuuttia.

Levitetään kahden tortillan pinnalle tuorejuustoa. Jos tortilla ei mahdu kokonaisena pannulle, niin yhden tortillan voi taitella puoliksi, eikä laittaa kahta päällekkäin. Levitetään yhden tortillan päälle tasaisesti jauhelihamössöä, sitä riittää kolmeen isoon quesadillaan tai kahteen quesadillaan ja kahteen tavalliseen tortillaan. Lisätään vielä reippaasti hienoksi hakattua sipulia ja lopuksi juustoa. Painetaan toinen tortilla tekeleen päälle ja painellaan tasaiseksi. Paahdetaan öljyämättömällä paistinpannulla keskilämmöllä kunnes juusto on sulanut, tähän kuluu ehkä 5 minuuttia. Jos tortillan haluaa paahtuneeksi kummaltakin puolelta, voi sen kääntää varovasti. Tähän kyllä tarvitaan melkein kolme kättä.

Quesadilla leikataan sopiviksi tarjoilupaloiksi vaikka pitsaleikkurilla, 4-8 palaa on sopiva. Tämä on aika tuhtia evästä, joten hirveän monta ei tarvita henkeä kohti. Lisukkeena tarjotaan tuoreita vihanneksia viipalotuna, salsaa ja kermaviiliä tai ranskankermaa. Kermaviiliä ei kannata unohtaa, koska se raikastaa ja lieventää mukavasti tulisuutta.

Tein aineksista kaksi quesadillaa, sekä kaksi tavallista tortillaa. Kuuden ison tortillan pakkaus riitti hyvin. Edellisenä iltana tehtyjen dippien jämät toimivat kastikkeena salaateille, sekä tavalliselle tortillalle.

Quesadillaan sisälle voi tunkea melkein mitä vain kunhan ainekset on melko pieneksi paloiteltua. Kuten tortillojenkin syömisessä, ahneella on yleensä tämän kanssa paskainen - tai ainakin sottainen - loppu.

Muita sopivia täytteitä ovat ainakin seuraavat kombot:
  • kanasuikaleet + jalapenosiivut
  • pekoni + silputtu ruohosipuli
  • ja vielä ituhipeille: ananaat + mozarella + tuore chili tai jalapenolohkot

Eräässä ohjeessa käytettiin täytteenä myös Aurajuustoa. Se ei varmastikaan ole lainkaan huono idea. Käytin tässä erässä raasteena voimakkaita juustoja, puna- ja mustaleimaemmentalin jämät. Vähemmän voimakkaat juustot olisivat ehkä parempi vaihtoehto, etenkin jos täyte ei ole kovin voimakkaan makuinen. Pitsajuustoraaste, jossa on mozzarellaa, voisi olla hyvä vaihtoehto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti