8. marraskuuta 2009

Kookosohukaisia ja omenalimehilloa

Tänä viikonloppuna on tullut syötyä liikaa. Ohukaistaikina tuli tehtyä eilisen ankan jälkiruoaksi, mutta eipä sen jälkeen jaksanut enää syödä mitään. Ei kyllä tänäänkään enää tarvitsisi mitään isänpäiväkakun jälkeen, jonka teetätin itselleni. Oli mainiota, eikä yhtään niin raskas kuin samankaltainen juustokakku.

Ohukaistaikinassa maidon voi korvata erilaisilla liemillä tarkoituksen mukaan, kuten vaikka omenamehulla. Tähän mennessä onnistunein on ollut kookosmaito. Lisukkeeksi ajattelin tehdä omenoista, kun kerran niitä on runsaasti, jonkinlaista karamellisoitua hilloketta.

Toteutus
Aikaa kuluu n. 30 minuuttia tekemiseen yhteensä, sekä 30-60 minuuttia taikinan turpoamsieen

Ohukaiset
 • 1 tlk (400 g) kookosmaitoa
 • n. 2 dl vehnäjauhoa (noin puolet nesteen määrästä)
 • 1-2 rkl sokeria
 • 1-2 tl vanilliinisokeria
 • 50 g voisulaa (ei välttämätön)
 • 1 tl suolaa
 • 2 kananmunaa
Omena-lime-hilloke
 • 2 isohkoa hapanta omenaa
 • 1 rkl limemehua
 • 0,5 dl sokeria
 • 50 g voita (tai suunnilleen saman verran kuin sokeria on)
Ohukaistaikina ei kaivanne selittelyjä, kamat sekaisin ja jääkaappin turpoamaan ainakin 30 minuutiksi. En lisää yleensä taikinaan sokeria kuin hieman, sillä hillot ovat sitä varten. Vanilliinisokeri taas sopii mainiosti kookoksen kanssa. Taikinasta tullee hieman paksua, sitä voi ohentaa tavallisella maidolla tai jollain muulla sopivalla nesteellä (käytin soodavettä), jotta taikina on riittävän ohutta. Riittävä oheus on ihan perstuntumajuttu, taikinan pitää olla paksuhkoa nestettä mutta ei edes piimämäistä. Selkeää, kyllä sen paistaessa huomaa.

Sisäänajoin uuden seitsenpaikkaisen ohukaispannun. Mainio kapistus, vaikka onkin painava. Millään muulla kuin valuraudalla ja voilla on sitten ihan turha yrittää paistaa ohukaisia, parempi tehdä pannukakku jos pannussa on pinnoitetta. Puinen voiveitsi on muuten mainio kapine näiden pienten ohukaisten kääntelyyn.

Hillokkeen voi tehdä ohukaisten paistuessa. Kuoritaan kaksi n. 100 grammaista omenaa ja poistetaan siemenkodat. Lohkotaan noin sentin lohkoiksi. Kasariin tai  sopivaan kattilaan laitetaan hieman voi pohjalle, sulatetaan ja sekoitetaan sokeri mukaan. Annetaan lämmetä jonkin aikaa, alunperin ajattelin karamellisoida seoksen, mutta kärsivällisyys petti ja löin omenat joukkoon aika pian. Lopputuloksena oli hieman karamellimainen hillo. Ehkä parempi näin. Omenat lämmitetään kypsiksi, läpikuultavan pehmeiksi. Muutama isompi voi jäädä raaemmaksi, se vain lisää sutuntumaa. Ainakin mä tykkään. Maustetaan limellä. Ei tämäkään ole välttämätön, mutta se on pirun hyvää.

Syödään nopeasti kun kumpikin on vielä kuumaa, nämä eivät varsinaisesti enää parane kylmenemisen jälkeen. Ainoastaan vaniljajäätelöpallo saisi tästä vieläkin parempaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti