8. marraskuuta 2009

Pata

"Pataruoka lämmittää syksyllä ja talvella." No niin tekevät viski, punkku ja saunakin, mutta noin pitää sanoa jokaisessa patareseptissä, etenkin jos on syksy tai talvi.

En ihan osannut päättää pitäisikö tehdä burgundinpataa vai pörköltiä, joten aineksia oli jotakuinkin puoliksi kumpaankin, ja lähikauppakin on kiinni isänpäivän kunniaksi. No, eiköhän hyvä osa resepteistä ole keksitty siinä kohtaa kun realismi on yllättänyt kokkiparan housut kintuissa.

Pidän kuitenkin suuresti padoista ja pataa voi tehdä huoletta paljon kerralla, sillä uudelleen lämmittäessä muona vain paranee. Kaiken lisäksi niitä on lähes mahdoton ryssiä, kaikki pitkään mausteliemessä haudutettu naudanliha on hyvää.

Toteutus
Valmistusaika: valmistelut 15 min, haudutus 1,5 - 3 tuntia

  • 500 g - 1000 g nautaa, tällä kertaa lapaa, mitä "huonompaa" ruhonosaa sen parempi
  • 4 suurehkoa sipulia (n. 150 g per mukula)
  • 2 isoa valkosipulin kynttä
  • 1 iso porkkana
  • 5 dl lihalientä
  • 3-5 dl punaviiniä (sitä oli vielä eilen 5 dl)
  • tomaattipyrettä
  • 2 tl rosmariinia
  • 2 tl timjamia
  • 25-50 g makeaa paprikajauhetta
  • 1-2 rkl vahvaa paprikajauhetta (unkarilaista, tai sitten hieman chiliä)
  • suolaa
  • mustapippuria lopuksi
Nautaa käytetään sen verran kuin tarvitaan, tätä määrää syö pari henkeä 2-3 päivää. Kovin mureaa lihaa ei kannata käyttää, koska se hajoaa mössöksi, jokin halpa paisti lienee parasta. Paloitellaan puolikkaan kananmunan kokoisiksi kuutioiksi ja ruskistetaan nopeasti, ei heitetä paistojätteitä menemään. Valurautapannu oli ankan jäljiltä niin hienossa kunnossa, ettei tarvinnut ajatellakaan öljyä.


Suikaloidaan sipulit ronskeiksi suikaleiksi. Kuullotetaan ne padassa (mulla n. 3 l valurautapata), lisäillään valkosipulit kun sipulit alkavat olla valmiita. Kaadetaan lihat mukaan ja huuhtaistaan pannun pohjalta paistojämät mukaan. Sipuleiden ja lihan päälle kaadetaan makeaa paprikajauhetta reilusti, 25 g on mun mielestä minimimäärä, jolla oli nyt pakko tulla toimeen. Säädin  makua tulisen jauheen kanssa lopuksi, koska tästä ei varsinaisesti pitäisi tulla tulista ruokaa. Kaksi oli ehkä reilusti. Ihan älyttömästi ei kannata laittaa, koska kastike voi jäädä jauhoiseksi.


Sekoitetaan paprika tasaisesti lihaan ja sipuleihin. Lisätään muut mausteet, hienoksi kuutioitu porkkana, pari rkl tomaattipyrettä (ehkä, heitin vain jämät poi kun en viitsinyt säästää niitä) ja sekoitellaan. Kaadetaan lihaliemi ja punkku päälle. Maistellaan ja säädetään suolaa ja tulista paprikaa sopivasti. Porkkana kannattaa silputa hyvin pieneksi, koska ylikypsä porkkana on pahaa, mutta siitä tulee hyvä maku. Olisin käyttänyt myös varsiselleriä, jos olisin muistanut ostaa sitä. Gulassiin tulisi vielä yksi tai kaksi paprikaa.


Nestettä tarvitaan sen verran, että sitä on tilavuudeltaan ainakin kaksi kertaa muiden ainesten tilavuus. Punkku ei ole lainkaan välttämätöntä, mutta sitä nyt sattui olemaan. Pataa haudutetaan ilman kantta (tai uunissa) pienellä lämmöllä kunnes liha on mureaa ja lohkeaa haarukalla, minimissään aikaa menee ainakin 1,5 tuntia.

Paras tulos tulee kun kaikki sipuli on hajonnut nesteeseen ja pataan on muodostunut paksu, voimakkaan makuinen kastike. Heitin lisäksi sekaan eilisen punkkukastikkeen jämät sekä salsan mausteliemen (kumpaakin oli n. desi). Tuskin niistä haittaakaan on. Jos neste alkaa loppua, lisätään hiljalleen desi kerrallaan lisää vettä, jotta pata ei pääse täysin kuivumaan.

Lopputuloksena pitäisi olla tiiviihköä kastiketta hieman alle muun sopan tilavuuden verran niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Lisukkeeksi ajattelin tehdä sinappiperunamuusia. Gnocchitaikinan jämät voinee heittää menemään tai sitten paistan ne rieskoiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti