5. toukokuuta 2011

Juurespata

Teinpä taas yhden juurespadan siitä rojusta, mitä kaapista löytyi. Ja varsin onnistuneesti jopa. Kannattaa aina pitää pepperonia kaapissa, koska se on melkein yhtä keskeinen ravintoaine kuin pekonikin.

Pata

  • 300 g naudan keittolihaa
  • 100 g pepperonia
  • 150 g lanttua (pari pientä)
  • 150 g porkkanaa
  • 150 g fenkolia
  • 150 g sipulia
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 2 lehtisellerin vartta
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 2 tl rosmariinia 
  • 2 tl timjamia
  • öljyä
  • voita
  • noin litra vettä
Mausteseos
  • 2 tl juustokuminaa
  • 2 tl korianteria
  • 2 tl mustapippuria
  • 2 tl paprikaa
  • 2 tl chiliä
  • 2 tl rosmariini
  • karkeaa merisuolaa 4-5 tl
  • 2 rkl jauhoja
Mausteseos jauhetaan huhmareessa... no, mausteseokseksi. Jauhetut mausteet sekoitetaan lopuksi jauhoihin. Huoneenlämpöinen liha leikataan 2 x 2 cm kuutioiksi tai miten nyt hyvältä tuntuukaan ja palaset kieritellään mausteseoksessa. Liha ruskistetaan nopeasti padassa ja nostetaan erikseen. Lihasta tulisi jauhojen kanssa rapeapintaista jos se lisättäisiin jonnekin, mutta nyt jauho saa jäädä sakeuttamaan seosta.

Silputaan sipulit ja sellerit pieniksi ja laitetaan pataan ruskistumaan, lisätään öljyä tarvittaessa. Kuutioidaan pepperoni pieneksi ja heitetään perään. Muista kasviksista tehdään hieman lihakimpaleita pienempiä kuutioita, palasia tai mistä geometrisista muodoista nyt pitääkään. Kasvikset viskotaan pataan ja kuullotellaan hetki sipuleiden joukossa, ihan mukava jos niihin vähän jotain pintaa saa aikaiseksi.

Lisätään lihat ja noin litra vettä, kunnes padan täyte juuri ja juuri peittyy. Viskotaan timjami ja rosmariini mukaan, sekä kasvisliemikuutio mukaan. Keitetään keskilämmöllä (5) 1,5 - 2 tuntia, kunnes naudanliha on niin mureaa, että sitä voi pilkkoa lusikalla. Tässä vaiheessa liemen pitäisi olla sakeahkoa ja sipulin lähinnä liuennut liemen joukkoon.

Lopuksi voi tarkastella makua ja lisätä suolaa jos on tarvis, pepperoni ja kasvisliemikuutio pitänevät huolen siitä, ettei tarvitse. Tämä varmaan toimii ilman lihaakin, sillä fenkoli-lanttu-porkkana-sipuli-yhdistelmä tuntuu oikein mainiolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti