9. toukokuuta 2011

Sipulitorttu

Unohdin vappuna, että mulla oli sipsejä ja kermaviiliä kaapissa. Ja kermaviilillehän piti keksiä jotain käyttöä. Koska jostain sain päähäni sipulipiirakan, päätin tehdä sellaista. Pikaisen surffimisen jälkeen useimmissa ohjeissa tungettiin enemmän tavaraa piirakkaan kuin kaapista löytyi ja aivan tolkuttomasti juustoa, joten ajattelin vain vedellä sopivat ainekset hatusta.

Kuva ainoasta jäljelle jääneestä tortusta
Ainekset

  • 0,5 kg sipuleita (kelta-, puna- salotti....)
  • 4 valkosipulia
  • 0,5 - 1 dl balsamico-etikkaa
  • (hunajaa)
  • voita, oliiviöljyä
  • suolaa, mustapippuria
  • 2 dl kermaviiliä
  • 1 pallo mozzarellaa (tai vastaava määrä jotain muuta juustoa)
  • 2-3 levyä voitaikinaa (sellaista valmiiksikaulittua)
  • muffinsivuokia (tai vuokalevy)
Sipulit hienonnetaan hieman kuutioita suuremmaksi silpuksi - ei tarvitse olla kovin tarkka. Valkosipulit samoin. Kuullotetaan sipuleita voi-öljyseoksessa hetki keskilämmöllä ... kuultaviksi. Lisätän balsamico-etikka ja annetaan karamellisoitua hiljaksiin vähintään 15 minuuttia. Jos on kiire, kuten mulle tuli, niin tavaraa voi makeuttaa vielä hunajalla. Kipataan kamat johonkin ei-lämpimään astiaan, maustetaan pippurilla, suolalla ja sekoitetaan. Kipataan kermaviili mukaan ja sekoitetaan. Seoksesta pitäisi tulla suhteellisen löysää.

Voitaikinan pitäisi olla sellaista perusjoulutorttulevyistä taikinalevyä, jonka puolittamalla saa kaksi torttua. Sellainen levy kaulitan parin millin paksuiseksi siten, että taikinasta saakin yllättäen leikattua kolme palaa kahden sijaan. Levitetty torttu(taikina) leikataan kolmeen osaan ja yksittäiset palat levitetään muffinsivuokiin tai vuokalevyn koloihin. Painellaan siten, että päistä jää näkymään kolmion muotoiset "lehdet". Tortut täytetään sipulimassalla lähes täyteen. Pienitään mozzarella (tai raastetaan juusto) ja laitetaan jokaisen tortun päälle kerros juustoa. "Lehdet" taitetaan juuston päälle, niin torttu pysyy paremmin kasassa paistuessaan.

Paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes torttutaikina näyttää valmiilta ja juuusto on sulanut. Syödään kun tavara on hieman jäähtynyt. Jos täytettä tuli liikaa, niin huoli pois - se maistuu mainiolta leivän päällä tai kanan kera. Tai sellaisenaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti