4. toukokuuta 2011

Muhkut vehnä-seesamsämpylät

Päätin, että syön leipää vain jos teen sen itse. No, sitä yrittäessä on taas tullut yritettyä viritellä leiväntekotaitoa ja etsiä jotain uutta hyvää. Hiivaleipä ja tattarileipä tuli jo tehtyä ja kauraleipääkin on tehty. Useimmat leipäviritykseni ovat olleet jonkinlaisia sekaleipiä, koska niin saa helposti makua. Mennään nyt luomuna.

Duunikaveri väsäili tällaisia sämpylöitä ja otin reseptin käsittelyyn. Yleiskoneeseeni ei tuollaista taikinamäärää saanut millään ja jälkeenpäin tuli todettua, ettei tuo jaksa noin reilun kilonkaan taikinaa. Näin tämä lopulta tuli tehtyä.Ainekset

  • 350 g kädenlämpöistä vettä
  • yksi pussillinen kuivahiivaa
  • 600 g vehnäjauhoja
  • 2-3 dl (en punninnut erikseen) spelttivehnäjauhoja
  • 1 dl seesaminsiemeniä
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 15 g merisuolaa
  • 15 g sokeria
Sekoitetaan vehnäjauhot, kuivahiiva ja suola, vesi ja öljy. Joko puuhaarukalla isossa kipossa ensin niin, että taikina irtoaa kunnolla seinistä ja sitten vatkaimella, tai sitten suoraan vain yleiskoneella. Vaivataan 10-15 minuuttia kunnes taikina on sileähköä, joustavaa ja kiinteähköä. Sopivaa koostumusta voi säätää siten, että lisää spelttijauhot ja öljyn vasta lopuksi. Taikina on hyvää silloin kun se on kuin hieman limaisen tuntuista geeliä.

Peitetään kulho (itse teen taikinat suuressa teräskulhossa, joten ei tarvi sotkia muita härveleitä) ja annetaan kohota lämpötilasta riippuen 30-45 minuuttia, kunnes taikina on vähintään kaksinkertainen kuohkea pallo - ja enintään niin kauan kunnes taikina yrittää karata kulhosta. Lisätään seesaminsiemenet ja vaivataan vielä viitisen minuuttia kunnes kuohkeus häviää. Jätetään taas kohoamaan 30-45 minuutiksi, kunnes satsi on kaksinkertainen.

Kun taikina on kohonnut tarpeeksi, kumotaan se nuolimen avustuksella jauhotetulle pöydälle ja vaivataan nopeasti ja kevyesti noin oluttölkin paksuiseksi pötköksi - tai kahdeksi, jos pöytätila ei riitä. Tästä pötköstä leikellään taas noin puolikkaan oluttölkin pituisia paloja, joiden päät taputellaan jauhoissa, jotteivät ne jää kiinni.

Sämpylä taitellaan kuten helmikyllikki-blogin ohjeessa, mutta vain puolittain. Eli ensin taitetaan peukaloiden päälle kertaalleen, käännetään 90 astetta ja toistetaan sama. Painetaan päältä hieman kasaan. Näin saadaan saksalaistyylisiä muhkeita sämpylöitä. Lyödään pellille; tällä metodilla sämpylöitä pitäisi tulla jotain 10-15 kappaletta. Sämpylöiden pinta kostutetaan kevyesti vedellä ja niille sirotellaan lisää seesaminsiemeniä - vesi liimaa ne kiinni sämpylöiden pintaan.

Annetaan sämpylöiden kohota vielä 15-20 minuuttia pyyhkeen alla, sillä välin kun uuni lämpeää 200 asteeseen. Sämpylöitä paistetaan 20-30 minuuttia kunnes ne saavat väriä ja kuulostavat ontoilta koputellessa. Uuniin on syytä suihkutella vettä tai lisätä parikolme desiä vettä uuninkestävässä astiassa, niin kuoresta tulee rapea.

Tuloksena pitäisi olla muhkeita saksalaisen oloisia, mutta sisältä pehmeitä sämpylöitä, joissa on mukavaa seesamin makua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti