9. toukokuuta 2011

Puolitumma neljänviljanleipä

Tästä tuli taas yksi suhteellisen onnistunut limppu, eikä monimutkaisuus juuri ole este tekemiselle. Mausta tuli yllättävän voimakas ja rakenteesta tuli sopivan kiinteä - melkein hiivaleipämäinen, vaikkei sitkoa ihan niin paljon muodostunutkaan kuin toivoin.



Ainekset

  • 5 dl litraa vettä
  • 0,5 dl neljänviljan puurohiutaleita
  • n. 5 dl vehnäjauhoja
  • n. 3 dl hiivaleipäjauhoja
  • n. 2 dl spelttijauhoja
  • 1 ps kuivahiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 0,5 dl öljyä
Jauhojen suhde tuli suunnilleen siitä määrästä, mitä jauhopusseissa oli jäljellä ja kuinka taikinasta tuli sopivan tuntuista, määrät ovat hieman sinnepäin. Ensin sekoitetaan suola lämpimään veteen ja laitetaan neljän viljan jauhot  turpoamaan noin 30 minuutiksi. 

Seuraavaksi sekoitetaan öljy, sokeri ja jauhot keoksi ja keon päälle kuivahiiva. Ja miksi näin? Koska se vaikutti hyvältä idealta ja ainakin leipäkonetaikinan kanssa se toimii. Kaikkea vehnäjauhoa ei kannata lisätä kerralla, vaan lisätä ensin vaikka puolet ja sitten lisätä kamaa kunnes taikina muotoutuu sopivaksi.

Vaivataan käsin, vatkaimen taikinapiikeillä - tai millä nyt haluaakaan - noin 10 minuuttia, kunnes tuloksena on kiinteähkö, mutta joustava pallo. Taikina saa olla kovempaa kuin sämpylätaikina, koska rakenteen olisi tarkoitus olla kiinteä.

Kohotetaan systeemiä 30-45 minuuttia kaksinkertaiseksi, vaivataan vielä kertaalleen, ja kohotetaan uudestaan saman verran. Tempaistaan limpputaikina leivinpaperin päälle pellille, vaivataan limpun muotoiseksi ja käännetään pari kertaa pituussuunnassa päällekkäin. Miksi? No, siitä tulee kivan muotoinen näin. Pinta suihkutetaan reilusti vesisumuttimella, jotta saadaan ohut ja rapea kuori.

Paistetaan reilu tunti 200 asteessa. Leipä on kypsä kun se kuulostaa koputettaessa ontolta. Maku on hyvä ja muistuttaa paljonkin vanhaa kunnon hiivaleipää, mutta ensi kerralla on ehkä parempi tehdä hieman löysempi taikina tai vaivata taikinaa reilusti enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti