10. toukokuuta 2011

Maustettu kevätkaalikeittopata

Tulin ostaneeksi kevätkaalin ja keittoa piti saada. Lopputulos oli kyllä enemmän pata, mutta ajatus oli hieno. Olisin suosinut enemmän perinteisemmän makuista kaalikeittoa, mutta unohdin tietenkin ostaa lisää meiramia, jota ilman oikeaa makua ei vain saa aikaiseksi. Joten säädettiin sitten enemmänkin periaatteella "mitäköhän tästäkin taas tulee". Ja tulihan siitä.


Ainekset

  • 600 g kevätkaalia
  • 600 g mausteista makkaraa (Maaherranmakkara, aivan mahtavaa kamaa)
  • 100 g pepperonia
  • 4 pienehköä sipulia (salotti-, kelta-), n. 150-200 g
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 4 pienehköä porkkanaa (200 g)
  • 1,5 dl riisiohraa
  • 1 litra vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 voimakas chili
  • 1 mieto, makea chili
  • 1,5 tl valkopippuria
  • 1-2 tl inkivääriä
  • 2 tl jauhettua muskottipähkinää
  • 2-3 tl kurkumaa
  • 2 laakerinlehteä
  • 2 rkl siirappia
  • 2 rkl tummaa soijakastiketta
  • oliiviöljyä kuullottamiseen
  • 25-50 g voita maustamiseen lopuksi
Makkara pienitään puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi ja ruskistetaan kevyesti pannulla. Padassa kuullotetaan ronskisti pienennetty sipuli, valkosipuli, pienitty (tai rouhittu kuivattu) chili sekä pieneksi kuutioitu pepperoni. Sillä välin kun sipuli kuullottuu ja makkarat käristyvät, pilkotaan kaali ohuiksi suikaleiksi. Heitetään koko kaalisatsi mukaan pataan kuullottumaan. Kaali on sopivaa, kun sen tilavuus on pienentynyt noin viidennekseen. Maustetaan padassa oleva mössö siirapilla.

Lisätään litra vettä, makkarat ja suunnilleen makkaran kokoisiksi pilkotut porkkanat, kasvisliemikuutio sekä riisiohra. Lyödään mausteet perään soijakastiketta lukuunottamatta. Annetaan hautua keskilämmöllä noin 45 minuuttia kunnes riisiohra on pehmeää ja imeskellyt nesteitä sisäänsä. Maustetaan soijalla (tarkka määrä on hieman arvoitus vieläkin) ja lyödään vielä päälle klöntti voita ja annetaan hautua hetki ilman, että levy on enää päällä.

Liemestä tuli oikeastaan mainion makuinen: tulinen, mausteinen ja hieman makea. Sopii hyvin kaalin, riisiohran ja mausteisten makkaroiden kanssa. Suosisin kyllä silti ennemmin perinteistä kaalikeittoa tai pataa. Jos siihen ujuttaisi kevyemmällä kädellä mausteita ja lisäisi mausteisia makkaroita, saataisiin varmaan aika pitkälti mun makualueella toimiva soppa.

Mainitsin jo, että tuo Makulihan Maaherranmakkara on mainiota tavaraa. Kehunpa vielä uudestaan. Se on maustettu valkosipulilla ja paprikalla - siinä ei voida mennä paljon pieleen. Sopivan mausteinen, ohut ja hieman nakkimaisesti napsahtava makkara. Ihan toisenlaista tavaraa kuin lähes mauttomat Kabanossit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti